ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Πώς λειτουργεί ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο;

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
  • Αρχικά κατασκευάζεται ένα φράγμα, το οποίο συγκρατεί το νερό σε μια τεχνητή λίμνη (ταμιευτήρα). Το νερό αυτό πρέπει να μπορεί να ρέει προς τα κάτω, γι' αυτό τα φράγματα κατασκευάζονται σε σημεία με σχετικά απότομες κλίσεις της κοίτης των ποταμών. Με τη ροή αυτή η δυναμική ενέργεια του νερού του ταμιευτήρα μετατρέπεται σε κινητική.
  • Στο κάτω μέρος του φράγματος τοποθετούνται υδατοφράκτες. Με τη βοήθειά τους ρυθμίζεται η ποσότητα ροής του νερού από τον ταμιευτήρα προς την τουρμπίνα μέσω του υδαταγωγού.

    A: Ταμιευτήρας, Ε: Υδατοφράκτης, F: Υδαταγωγός,  C: Τουρμπίνα
    D:Γεννήτρια, Β:Εγκατάσταση παραγωγής ισχύος,
    G: Γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, Η: Συνέχεια ροής ποταμού
  •  Τουρμπίνα (ή τουρμπίνες, ανάλογα με το μέγεθος του εργοστασίου): Είναι συσκευές με ειδικά πτερύγια, χάρη στα οποία η κινητική ενέργεια του νερού που ρέει μετατρέπεται σε περιστροφική. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ στάθμης του ταμιευτήρα και της θέσης της τουρμπίνας προκαλεί την κίνηση του νερού, το οποίο με τη σειρά του θέτει σε κίνηση την τουρμπίνα.
  • Γεννήτρια (γεννήτριες, όπως πιο πάνω): Άμεσα συνδεδεμένη στον άξονα της τουρμπίνας βρίσκεται συνδεδεμένη μια γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία θέτει σε κίνηση η τουρμπίνα. Με τον τρόπο αυτό η κινητική ενέργεια του νερού μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Γραμμές μεταφοράς: Από την εγκατάσταση παραγωγής ισχύος εκκινούν γραμμές μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας προς τους τόπους κατανάλωσής της.


Λίμνη Πλαστήρα - Φράγμα

Drone Phantom

Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημο όνομα της είναι λίμνη Ταυρωπού.

Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού.

Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. 

Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ , μέγιστο πλάτος 4 χλμ, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τ. χλμ, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μ. 

Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 129,9 MWatt, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Οκτωβρίου του 1962.





Η στιξοφωλιά

Μαθαίνουμε για τα σημεία στίξης μέσα από το τραγούδι

Ένα τραγούδι για να μάθουν τα παιδιά τα σημεία στίξης τραγουδώντας! Προσφέρεται για δραματοποίηση και δημιουργικές δραστηριότητες!

Από το βιβλίο-CD "Η κυρία Σιντορέ και η γραμματική σαν παραμύθι" στο οποίο θα βρείτε επίσης τραγούδια και παραμύθια που διδάσκουν τα μέρη του λόγου, τους χρόνους των ρημάτων, τις πτώσεις κ.α.

Σύνθεση: Αγάθη Παντελιδου
Στίχοι: Μαρία Καριωτάκη
Τραγούδι: Πάνος Μουζουρακης και παιδιά από την παιδική χορωδία του Δήμου Ηρακλείου

Περισσότερα: kiriasidore.blogspot.gr


Επιλέγουμε να πάμε στο φεγγάρι

3D animation ταξίδι του Apollo 11

20 Ιουλίου 1969
Δύο άνθρωποι από τον πλανήτη Γη, οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Μπαζ Όλντριν, άφηναν τα πρώτα τους ίχνη σε έναν άλλο κόσμο, στο μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης, τη Σελήνη. 

Η ιστορική αποστολή του Apollo 11 αναβιώνει πλέον στον ιστότοπο We Choose The Moon «Επιλέγουμε να πάμε στη Σελήνη» σε μια δικτυακή διαδραστική αναπαράσταση με το αρχειακό υλικό του John F. Kennedy Presidential Library & Museum.

Το όνομα του δικτυακού τόπου προέρχεται από μια ομιλία του Τζων Κένεντι το 1962, στην οποία είπε: «Επιλέγουμε να πάμε στη Σελήνη όχι επειδή είναι εύκολο, αλλά επειδή είναι δύσκολο.



Το site είναι φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου σε Flash και μέσα σε αυτό μπορείτε να παρακολουθήσετε σε μορφή 3D animation, ολόκληρη την τετραήμερη αποστολή του Apollo 11 από την εκτόξευση του πυραύλου Κρόνος 5, μέχρι την προσεδάφιση στη Σελήνη και να εξερευνήσετε όλα τα ενδιάμεσα στάδια της αποστολής, όπως ακριβώς συνέβησαν πριν από 45 χρόνια. Σε κάθε επιμέρους στάδιο, το βίντεο σταματά και μπορείτε να δείτε αυθεντικό βίντεο, εικόνες και επί μέρους σχετικές πληροφορίες. Παράλληλα ακούτε τις συνομιλίες μεταξύ του πληρώματος και του capcom (capsule communications) του Κέντρου Ελέγχου της NASA.

Εάν φτάσετε μέχρι το τέλος, δηλαδή την επιστροφή στη Γη, μπορείτε να τυπώσετε ένα πιστοποιητικό με πληροφορίες της αποστολής, αλλά και τη δική σας συμμετοχή στην παρακολούθησή της.


Καλό ταξίδι σε εσάς και τους μαθητές σας!

Τρισδιάστατο ταξίδι στον τάφο της Αμφίπολης

Ψηφιακή αναπαράσταση

Ένα εντυπωσιακό ψηφιακό 3d ταξίδι στον πολυσυζητημένο τάφο της Αμφίπολης στο λόφο Καστά δημιούργησε ο Δημήτριος Τσαλκάνης από το AncientAthens3d.

Η αναπαράσταση βασίστηκε στις μέχρι τώρα πληροφορίες που δημοσίευσε το Υπουργείο Πολιτισμού για τον τάφο.

Λίγες πληροφορίες για τον τάφο της Αμφίπολης από τη Βικιπαίδεια:

Τύμβος Καστά ή απλά λόφος Καστά ονομάζεται ο κυκλικός λόφος στην περιοχή της αρχαίας Αμφίπολης στην Μακεδονία και στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, σε απόσταση περίπου 900 μέτρων νοτιοανατολικά από το χωριό Νέα Μεσολακκιά Σερρών. Είναι επίσης γνωστός ως ο τάφος της Αμφίπολης, ονομασία που προέρχεται από το Μακεδονικό ταφικό μνημείο της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου, που ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό του λόφου. Στα μέσα του 1950 και έως την δεκαετία του 1970 είχαν γίνει ανασκαφές πάνω στην επιφάνεια του τύμβου από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη, ο οποίος ανακάλυψε ένα σύνολο από λιτούς τάφους που χρονολογούνται από την εποχή του Σιδήρου.


Ο χώρος άρχισε να ανασκάπτεται περιμετρικά ξανά το 2012[1] από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και αναδείχθηκε στο ευρύ κοινό τον Αύγουστο του 2014, το χρονικό σημείο όπου έγιναν και οι αποκαλύψεις των πρώτων ευρημάτων στην νότια πλευρά του τύμβου όπου και βρίσκεται το ταφικό μνημείο των ανασκαφών που είναι σε εξέλιξη.


Ταινία μικρού μήκους "Alike"

Για μικρούς και ειδικά …. μεγάλους

Το  “Alike” είναι μια animated ταινία μικρού μήκους την οποία έχουν σκηνοθετήσει οι Daniel Martínez Lara & Rafa Cano Méndez.

Σε μια πολυάσχολη ζωή, ο Copi (μπαμπάς)  και ο Paste (γιος) ζουν τη δική τους καθημερινή ρουτίνα όπου η διαδρομή σπίτι-σχολείο –δουλειά- σπίτι είναι τα μοναδικά ενδιαφέροντα.


Κάποια στιγμή ο Copi αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλά στη ζωή τους. Προσπαθεί να διδάξει το σωστό τρόπο της καθημερινότητας στο γιο του για να γυρίσει πάλι το χαμόγελο στα πρόσωπά τους σε μια πόλη που αργοπεθαίνει.

Θα τα καταφέρει;


Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων σήμερα!

Σεβόμαστε το περιβάλλον


H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται 1524 υγρότοποι με έκταση 520 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου.

Στη χώρα μας, βάσει της συνθήκης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.



Όπως τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Αλλαγές στο υδρολογικό καθεστώς, αλλοίωση και υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων, απόρριψη στερεών και εκροή αστικών αποβλήτων, παράνομη και αυθαίρετη δόμηση, εντατικοποίηση της γεωργίας και λαθροθηρία είναι μόνο ορισμένα από τα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.








Βρήκες ένα τραυματισμένο πουλί. Τι το κάνεις;

Μην το προσπερνάτε. Υπάρχει λύση!



Πολλές φορές τυχαίνει να συναντούμε στο δρόμο μας τραυματισμένα πουλιά ή άλλα άγρια ζώα (πχ χελώνες) που χρειάζονται περίθαλψη. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές οι "κλασικοί" κτηνίατροι δεν μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα τους είτε γιατί δεν είναι κατάλληλα καταρτισμένοι για τέτοιου είδους ζώα είτε γιατί δε διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η λύση δεν είναι να αφήσουμε το ζώο αβοήθητο. Έχει ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ονομάζεται "ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ" και δραστηριοποιείται κυρίως στη Β. Ελλάδα. Αποστολή του είναι η παροχή πρώτων βοηθειών και η περίθαλψη άγριων ζώων.

Δημιουργήθηκε από την ομάδα του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Βορείου Ελλάδος του Ελληνικου Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) και στηρίζεται αποκλειστικά από εθελοντική εργασία. Τα ζώα που λαμβάνουν δέχονται τις πρώτες βοήθειες και ανάλογα με την κατάστασή τους είτε επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, είτε μεταφέρονται για περαιτέρω περίθλαψη στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι χρειάζονται κυρίως άτομα που να μπορούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία γιατί ο αριθμός των τραυματισμένων ζώων που δέχονται είναι μεγάλος και έχουν έλλειψη από χέρια. Η εθελοντική εργασία δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομική ενίσχυση, που και αυτή είναι καλοδεχούμενη, αλλά κυρίως στην προσφορά εργασίας στο κέντρο. Επίσης, όποιος θέλει να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο Κέντρο και να βοηθήσει περισσότερο μπορεί να συνεννοηθεί με τους υπεύθυνους του Σωματείου και να ενημερωθεί σχετικά με το τι βοήθεια χρειάζονται. Η προσφορά στο σωματείο από εθελοντές δεν προϋποθέτει απαραίτητα καθημερινή παρουσία ή την τήρηση ενός αυστηρού προγράμματος. 

Μπορούμε να βοηθήσουμε άλλοτε πηγαίνοντας μια δυο φορές την εβδομάδα, μια δυο φορές το μήνα, κάποιο Σαββατοκύριακο ή όποτε άλλοτε χρειαστεί ανάλογα με τις ανάγκες του σωματείου.

Άρα, λοιπόν, αν κάποιο Σαββατοκύριακο δεν έχετε τι να κάνετε πάρτε να παιδιά σας και κάντε μια βόλτα προς τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται το Σωματείο και δώστε ένα χεράκι στα ζωάκια που χρειάζονται βοήθεια. Δίνετε έτσι ένα καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, κάνετε και τη βόλτα σας και ταυτόχρονα βοηθάτε και ένα ζωάκι!
Τι άλλο καλύτερο από το να κάνετε οικογενειακώς μια περιβαλλοντική δραστηριότητα κάποιο Σαββατοκύριακο μαζί με τα παιδιά σας;

Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι αγαπάμε και προστατεύουμε το περιβάλλον και τα πλάσματά του. Προστατεύουμε έτσι το σπίτι μας!

Το Σωματείο "ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ" βρίσκεται στο 9ο χλμ Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας, περιοχή Σίνδου όπου πρόσφατα το Σωματείο μετέφερε τις νέες εγκαταστάσεις του εκεί.

Επί την ευκαιρία τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου έχουν και εγκαίνια στις καινούριες τους εγκαταστάσεις οπότε όσοι πιστοί.... προσέλθετε!!!

Τηλ επικοινωνίας:  6979914852
email: mail@drasi-agriazoi.gr
ιστοσελίδα: http://drasi-agriazoi.gr
facebook: https://www.facebook.com/drasiagriazoi