ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Διαφορετικοί αλλά ίσοι!




Η παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία θεσπίστηκε το 1992 και από τότε τηρείται παγκόσμια.  Κάθε χρόνο η μέρα αυτή  δίνει μια ευκαιρία να εστιάσουμε στη διαφορετικότητα αλλά και στις δυνατότητες όλων των ανθρώπων με αναπηρίες, μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση. 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), Άτομα με Ειδικές Ανάγκες θεωρούνται όλα τα άτομα που εμφανίζουν σοβαρή μειονεξία που προκύπτει από φυσική ή διανοητική βλάβη. Σχετικά με αυτή τη θεώρηση υιοθετήθηκε η παρακάτω ταξινόμηση. Άτομα με αναπηρία θεωρούνται άτομα που εμφανίζουν:

·         νοητική καθυστέρηση/ αναπηρία, 
·         αισθητηριακές αναπηρίες ακοής (κωφοί και βαρήκοοι) και όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες),
·          κινητικές αναπηρίες,
·         χρόνια προβλήματα υγείας,
·         διαταραχές λόγου και ομιλίας,
·          ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δυσγραφεία),
·         με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα,
·         διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτιστικό φάσμα),
·          ψυχικές και νευροψυχικές διαταραχές, με πολλαπλές αναπηρίες,
·          σύνθετες γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες στην παραβατική συμπεριφορά,
·          ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα, που για ολόκληρη ή για ορισμένη περίοδο της ζωής τους εμφανίζουν σημαντικές μαθησιακές δυσκολίες που τους δυσκολεύουν επίσης να συμμετέχουν στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και στη δια βίου μάθηση

Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν να γίνει η ζωή και η αντιμετώπισή τους ίση με τη δική μας.  Άλλωστε σε μια κοινωνία με βασικό της στοιχείο τη διαφορετικότητα, πώς  θα μπορούσαμε να μην σεβόμαστε την ατομική ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου.  Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην εργασία αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου.




Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας