ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Μήνυμα Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων



Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί,

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι κατεξοχήν ευκαιρία να σκεφτούμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία και την αποφασιστική αντίσταση του λαού μας απέναντι στον φασισμό. Στο «Όχι» συμπυκνώθηκε η απόφαση ολόκληρου του ελληνικού λαού να αντισταθεί στις επεκτατικές διαθέσεις της Ιταλίας και των δυνάμεων του Άξονα. Αλλά συμπυκνώθηκε και η απόφασή του να αντισταθεί στον φασισμό.

Ήταν ένας πόλεμος στον οποίο συμμετείχαν όλοι: άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, όλοι και όλες προσέφεραν από το μετερίζι που μπορούσε ο καθένας και η καθεμιά. Ήταν όλοι ενωμένοι, ταγμένοι σε έναν κοινό σκοπό, στην απόφαση να νικήσουν.

Ο πόλεμος του 1940 ήταν από κείνες τις σπάνιες στιγμές της ιστορίας που η επικέντρωση στον στόχοβάζει σε δεύτερη μοίρα τις διαφορές και που η ελπίδα υπερνικά τον φόβο. Ήταν από εκείνες τις στιγμές που το καλό του συνόλου ανυψώνεται πάνω από τα επιμέρους συμφέροντα. Το συναίσθημα που επικρατεί στις περιόδους αυτές είναι η μέθεξη. Αυτό το μεγαλειώδες συναίσθημα ότι όλα είναι δυνατά, ότι όλα μπορούν να αλλάξουν. Τότε η ζωή γίνεται γιορτή, οι θυσίες έχουν νόημα και τα προβλήματα δίνουν τη θέση τους στα όνειρα.

Δεν κράτησε για πάντα αυτό το συναίσθημα – ήρθε η κατοχή και οι διχασμοί επανεμφανίστηκαν, με νέες μορφές και σχήματα. Και μετά ο εμφύλιος. Όμως, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη δυναμική που γεννάει αυτή η στιγμή της ενότητας. Μια δυναμική που δεν είναι ψεύτικη, που μπορεί και μετατρέπεται σε πραγματική δύναμη νίκης.

Ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ξεκίνησε ήδη στα χρόνια της Κατοχής. Με πρωτοπόρους τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους νέους και νέες. Και πήρε τη μορφή αντίστασης στον φασισμό, με την καθοριστική συμβολή της νεολαίας, με τις πρώτες διαδηλώσεις που είχαν νεκρούς από τα ιταλικά πυρά το 1942.

Τιμώντας το έπος της 28ης Οκτωβρίου, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται κυρίως για έναν πόλεμο αντίστασης στο φασισμό. Άλλωστε η αντίσταση στην Ελλάδα αποτέλεσε μέρος του ευρύτερου αντιφασιστικού αγώνα στην Ευρώπη.

Το φάντασμα του φασισμού φαίνεται να απειλεί για ακόμη μια φορά την Ευρώπη. Με διαφορετικό τρόπο βέβαια, π.χ. με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, που δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας. Για άλλη μια φορά, η χώρα μας και η Ευρώπη, οφείλουν να πουν ένα νέο δυνατό ΟΧΙ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η ιστορία του εθνικού ύμνου


ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ



Σε γνωρίζω από την κόψη 
του σπαθιού την τρομερή,
σε γνωρίζω από την όψη 
που με βιά μετράει τη γη.

Απ'τα κόκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη
χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!



ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ


Διονύσιος Σολωμός
Ο εθνικός μας ποιητής
Κάθε έθνος έχει το δικό του εθνικό ύμνο. Το τραγούδι δηλαδή εκείνο που αντανακλά τα πάθη, τους αγώνες και τα ιδανικά μιας φυλής, ενός έθνους. Τραγούδι που στο άκουσμά του οι ψυχές πάλλονται από δέος και τα μάτια δακρύζουν από υπερηφάνεια.

Πριν, όμως, αναφέρουμε τη σημασία που έχει ο εθνικός ύμνος για κάθε λαό, και ιδιαίτερα για τον ελληνικό, ας κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του. Δηλαδή, με άλλα λόγια για το πώς ξεκίνησε και ποια είναι η ιστορία του.

Στους αρχαίους μας προγόνους ψάλλονταν προς τιμή των θεών και των ηρώων. Οι ύμνοι αργότερα μπήκαν και στην εκκλησία και στα χρόνια του Βυζαντίου αναφωνούνταν για τους αυτοκράτορες και τους ηγεμόνες.

Από τους τελευταίους αυτούς ύμνους προς τους ηγεμόνες και τους αυτοκράτορες προέκυψαν και οι εθνικοί ύμνοι που επικράτησαν και στην Ευρώπη στα τέλη του 17ου αιώνα , και αφού έγινε η σύνθεση και η μελοποίησή τους αποδίδονταν προς τιμή του Έθνους και των Ηρώων του.

Ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος γράφθηκε από το Ζακυνθινό ποιητή Διονύσιο Σολωμό το Μάιο του 1823. Αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821, στα κατορθώματα των Ελλήνων, σε ηρωικές μάχες και στη στάση που κράτησαν οι ισχυροί της Ευρώπης στον αγώνα των Ελλήνων. Χαιρετάει την Ελευθερία και κάνει έκκληση για την αποφυγή της διχόνοιας. Αποτελείται από 158 στροφές τετράστιχες, γραμμένες σε Τροχαϊκό μέτρο και πλεχτή ομοιοκαταληξία. Οι 24 πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως Εθνικός Ύμνος της χώρας μας το 1865. Ψάλλονται μόνο οι δυο πρώτες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η στιγμή που γράφθηκε ήταν μια ώρα εθνικής ανδρείας, γενναιότητας και ηρωισμού. Μια στιγμή που ο λαός έδειξε τη δύναμή του και την πίστη του πάνω στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και της αυτοθυσίας. Η συγκεκριμένη στιγμή αφορά στους ηρωικούς αγωνιστές του Μεσολογγίου που κράτησαν την αντίσταση των εχθρών γενναία μέχρι την ηρωική έξοδο. Μακριά, μα κοντά για να ακούγεται η μάχη, στο απέναντι νησί της Ζακύνθου καθισμένος ο Σολωμός και ακούγοντας τη μάχη έγραψε το ποίημα που αργότερα αποτέλεσε και τον Εθνικό Ύμνο του Ελληνικού Έθνους.

Η μελοποίησή του έγινε από τον Κερκυραίο μουσουργό Νικόλαο Μάντζαρο, στενό φίλο του Σολωμού. Ποια είναι, όμως, η σημασία του Εθνικού Ύμνου για ένα λαό και ιδιαίτερα για τον Ελληνικό; Η απάντηση είναι γνωστή. Όλοι οι αγώνες, τα πάθη, οι ελπίδες είναι αποκρυσταλλωμένες μέσα σε αυτό που λέγεται Εθνικός Ύμνος.

Ο Εθνικός Ύμνος πέρα απ' όλα αυτά αντανακλά και την ομοψυχία και την εθνική συνείδηση που έχει κάθε έθνος. Γιατί είναι ο ύμνος εκείνος, στο άκουσμα του οποίου όλοι πρέπει να σταθούν προσοχή, και να τιμήσουν με τη στάση τους αυτή τόσο τα ιδανικά της φυλής τους όσο και αυτούς που θυσιάστηκαν για χάρη αυτών και έδωσαν το πιο πολύτιμο αγαθό, τη ζωή τους δηλαδή.

Συνήθως ο Εθνικός Ύμνος ακούγεται με την έπαρση ή την υποστολή της σημαίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ένας άρρηκτος κρίκος που συνδέει αυτά τα δυο σύμβολα, Σημαία - Εθνικό Ύμνο. Είναι τα σημάδια της πατρίδας, είναι για τον Έλληνα φορτισμένα με μια συγκινησιακή δύναμη πολύ μεγάλη,αξιοθαύμαστη και ηρωική, είναι η ιστορία της πατρίδα μας.



Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Οχυρό Ρούπελ

Η εισβολή του Χίτλερ στην Ελλάδα ξεκίνησε από το οχυρό Ρούπελ

Κάποια χρήσιμα ιστορικά στοιχεία....

Η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, έγινε τον Απρίλιο του 1941. Η Ιταλία μόλις είχε ηττηθεί στο Έπος της Αλβανίας και ο Χίτλερ έπρεπε να αποκαταστήσει το κύρος του Άξονα και να διασφαλίσει τα νώτα του. Η αήττητη ως τότε γερμανική πολεμική μηχανή πίστευε ότι θα κάνει στρατιωτικό περίπατο στην Ελλάδα. Έπεσε όμως πάνω στην ηρωική και σωστά οργανωμένη άμυνα των οχυρών. Η αμυντική γραμμή Μεταξά, εκτείνονταν από τις Σέρρες έως την Κομοτηνή.... 





Στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά στη Μακεδονία ακούστηκε το δεύτερο ΟΧΙ των Ελλήνων στον ξένο εισβολέα. Την πιο σφοδρή επίθεση δέχτηκε το Οχυρό Ρούπελ, ένα στρατηγικό πέρασμα στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Εκεί  στρατιώτες και αξιωματικοί ξεπέρασαν τον εαυτό τους αμυνόμενοι με ελάχιστο προσωπικό και μετρημένα πυρομαχικά, που τελείωναν γρήγορα. Πολλοί πολεμούσαν ακόμη και τραυματισμένοι, ενώ συχνά έκαναν επιθέσεις με εφ΄ όπλου λόγχη. Εκτός από την μαχητικότητα των Ελλήνων, αυτό που μέτρησε ήταν και η άριστη κατασκευή των οχυρών, που άντεξαν τις αεροπορικές επιθέσεις και τις βολές του πυροβολικού. Ήταν το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της εποχής με τεράστιο κόστος, το οποίο έγινε με άκρα μυστικότητα για να αναχαιτίσει ενδεχόμενη επίθεση από τη Βουλγαρία, που στρατιωτικά ήταν σαφώς κατώτερη δύναμη από την Γερμανία. Και όμως τα οχυρά δεν έπεσαν, οι άνδρες πολέμησαν μέχρι τέλους και παραδόθηκαν μετά τη συνθηκολόγηση του στρατού στη Θεσσαλονίκη.... 

Πως ξεκίνησε η εισβολή 
Στις 4 Νοεμβρίου, ο Φύρερ δίνει εντολή στο γερμανικό επιτελείο για να καταστρωθούν τα πρώτα σχέδια για μία επίθεση εναντίον της Ελλάδος με την κωδική ονομασία «ΜΑΡΙΤΑ». Λίγο πριν ξεκινήσει την επίθεση εναντίον της Ελλάδας, ο Χίτλερ προσέγγισε τις ηγεσίες των Βαλκανικών χωρών, ώστε να συμφωνήσουν η Βέρμαχτ να περάσει ανενόχλητη προς την Ελλάδα. Στη Γιουγκοσλαβία, ο Χίτλερ προσέφερε τη Θεσσαλονίκη. Ο Σέρβος πρίγκιπας Πέτρος, παρά τους φόβους του, δέχθηκε. Ο Χίτλερ, που ήταν προληπτικός, επέλεξε την 6η Απριλίου για την επίθεση επειδή ήταν Κυριακή και τέτοια μέρα έκανε εισβολή εναντίον της Πολωνίας, της Νορβηγίας, της Γαλλίας και αργότερα κατά της Ρωσίας.... 

Δείτε στο βίντεο της Μηχανής του Χρόνου, την προετοιμασία της επίθεσης, το μέγεθος των αντίπαλων δυνάμεων και την άρτια κατασκευή των οχυρών.... 




Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Εχθρέ γιατί δε ρώτησες ποιον πας να κατακτήσεις;

Εθνική επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940

Τι γιορτάζουμε;

Παρουσιάζονται σύντομα χρονικά με τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν το ηρωικό έπος του ΄40 όσο το δυνατόν περισσότερο προσαρμοσμένα για τις μικρότερες ηλικίες.

  • Μια πολύ καλή δουλειά από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας και το συνάδελφο Σουδία Ιωάννη.



  • Μια παρουσίαση για το έπος του 1940  αλλά και για την περίοδο της κατοχής από την εκπαιδευτικό Γραίγου Ευαγγελία. Η ιστορική μνήμη, τα όσα έζησε ο λαός μας την περίοδο της φασιστικής λαίλαπας στην Ευρώπη, θα πρέπει να διδάσκονται στα παιδιά μας. Δάσκαλοι, δημοκράτες γονείς και πολιτεία πρέπει να θέσουμε ως άμεση προτεραιότητα την αντιφασιστική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.Οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για λάθη...




  • Βιντεάκι κινουμένων σχεδίων αφιερωμένο στην 28η Οκτωβρίου 1940 που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού. Τα αποσπάσματα κινουμένων σχεδίων είναι από το βίντεο κλιπ "coat to arms" του συγκροτήματος Sabaton και η μουσική των nine inch nails.





  • Το παρακάτω βίντεο δημιουργήθηκε για προβολή στο 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων την 27η Οκτώβρη 2015, στο πλαίσιο της σχολικής γιορτής για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Το βίντεο αποτελεί σύνθεση φωτογραφιών, αρχειακού υλικού βίντεο, κινηματογραφικών ταινιών, καθώς και συνθέσεις άλλων χρηστων του Youtube με σκοπό τη δημιουργία ενός αφιερώματος που θα κεντρίσει και θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών κατά τη διάρκεια της προβολής. Έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί μια συνεκτική και απλουστευμένη παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων από την αρχή του αιώνα ως τον εμφύλιο πόλεμο, μέσα από το πρίσμα της προσωπικής υποκειμενικής γωνίας θέασης των γεγονότων.



  • Δείτε την έναρξη, την εξέλιξη και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση με animation και χάρτες. Δυναμώστε τον ήχο και παρακολουθήστε σε πλήρη οθόνη την εξάπλωση των δυνάμεων του Άξονα, τις σημαντικότερες μάχες στα ευρωπαϊκά μέτωπα, το τέλος του φασιστικού και του ναζιστικού καθεστώτος, αλλά και την κατοχή της Γερμανίας και της Αυστρίας από τους Συμμάχους.


  • Το χρονικό της 28ης Οκτωβρίου από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας