ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Μαμά να πάρουμε ένα σκυλάκι;

Τα οφέλη από τη συμβίωση με ένα ζωάκι





                                            (Πατάμε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)



Θυμόμαστε ότι τα ζωάκια δεν είναι παιχνίδια.
Τα φροντίζουμε και τα αγαπάμε!

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  getpet.gr αν θέλετε να καταχωρίσετε δωρεάν αγγελίες για κατοικίδια που χαρίζονται, που ζητούνται, που χάθηκαν ή βρέθηκαν και φυσικά να περιηγηθείτε στις χιλιάδες αγγελίες ζώων που φιλοξενούνται.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Δύο Έλληνες για το Νόμπελ Ειρήνης

Η γιαγιά Αιμιλία Καμβύση και ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός





Είναι επίσημο. Οι ελληνικές προτάσεις για το Νόμπελ Ειρήνης είναι δύο κάτοικοι της Λέσβου, η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλαμιός, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον. Η επίσημες υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων και παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου.
Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο οποίος τόνισε ότι «οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».
Με επιστολή τους που θα αποσταλεί στην Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ προτείνονται οι τρεις παραπάνω ενώ στο σκεπτικό τους αναφέρεται πως οι δυο Έλληνες εθελοντές, με τις πράξεις τους που έγιναν γνωστές σημάδεψαν την παγκόσμια κοινότητα για το δράμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης και στο πρόσωπο τους ζητείται να τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου. Όσον αφορά στη Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο, στο πρόσωπο της τιμώνται όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Όπως έγινε γνωστό, το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το μεγάλο βραβείο, αν κερδηθεί, θα δοθεί για την ενίσχυση δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου ενώ το σύνολο των αναμνηστικών διπλωμάτων που θα το συνοδεύουν θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης. 


2 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων

Οι υγρότοποι για το μέλλον μας – αειφόρος διαβίωση





Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων που σηματοδοτεί την ημερομηνία υιοθέτησης της Σύμβασης Ραμσάρ για την προστασία τους, η οποία υπογράφηκε το 1971 στην ομώνυμη πόλη του Ιράν στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας.

Φέτος το θέμα του εορτασμού είναι «Οι υγρότοποι για το μέλλον μας - αειφόρος διαβίωση» και πραγματεύεται τη δυνατότητα και την ανάγκη οι άνθρωποι να συμβιώνουν αρμονικά με τους υγροτόπους επωφελούμενοι από τα αγαθά που προσφέρουν, αλλά ταυτόχρονα διαφυλάττοντάς τους και για τις μελλοντικές γενιές.

Υγρότοπος θεωρείται κάθε τόπος που καλύπτεται μόνιμα ή εποχικά από ρηχά νερά ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά, αλλά έχει υγρό υπόστρωμα (έδαφος, άμμο, χαλίκια κ.α.) για μεγάλο διάστημα του έτους. Οι κατηγορίες που κατατάσσονται οι υγρότοποι στην Ελλάδα είναι: Δέλτα και εκβολές ποταμών, έλη, λίμνες, λιμνοθάλασσες και τεχνητές λίμνες, πηγές, αλυκές, παρόχθιες περιοχές, ποτάμια και ταμιευτήρες νερού.

Οι υγρότοποι διαδραματίζουν ανεκτίμητο ρόλο στην ευημερία και την υγεία μας. Όσοι υγρότοποι δεν έχουν υποβαθμισθεί από τον άνθρωπο σφύζουν από βιοποικιλότητα, αποτελούν πηγή πόσιμου νερού, προστατεύουν από τις πλημμύρες, συμβάλλουν στην εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας και βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αποτελούν μέρος της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της αλιείας, της γεωργίας, της καλλιέργειας ρυζιού, του τουρισμού, των υδάτινων μεταφορών και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.
Πατώντας εδώ θα βρείτε ένα χρήσιμο οδηγό με πλούσιες πληροφορίες και στοιχεία για τους υγροτόπους της Ελλάδας για να τους γνωρίσετε καλύτερα.

Επίσης, μπορείτε να κατασκευάσετε και να παίξετε το επιτραπέζιο παιχνίδι για τους υγροτόπους που υπάρχει στο συνοδευτικό υλικό του Σχεδίου Δράσης 2015-2016 του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» στη δραστηριότητα «Δημιουργώ – παίζω περιβαλλοντικό παιχνίδι», το οποίο μπορείτε να το βρείτε και στο σύνδεσμο http://www.helmepajunior.gr/zip/RamsarGame_E_gr.pdf

Με αφορμή την Ημέρα των Υγροτόπων, οι μικροί «καλλιτέχνες» της Ομάδας 1750(Ν) από το Νηπιαγωγείο Μύτικα Αιτωλ/νίας κατασκεύασαν μία όμορφη μακέτα λίμνης.