ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης!

Τι πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους

Είναι το ψέμμα που όλοι οι γονείς του κόσμου κάνουν μια εξαίρεση! Μιλάμε για τη διαίωνιση του μύθου του Άγιου Βασίλη.


Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά του μύθου του Άγιου Βασίλη, ο ψυχολόγος Jared Piazza από το  Lancaster συμβουλεύει τους γονείς. Μια κοινή ανησυχία, όπως σημειώνει, είναι ότι με ψέμματα θα διαβρωθεί η εμπιστοσύνη των παιδιών στους γονείς τους. Ενώ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, είναι πιθανότατα κάτι που μπορούν να διαχειριστούν.


Όταν για παράδειγμα ένα παιδί αρχίζει να αμφισβητεί την ύπαρξη του πιο αγαπημένου Άγιου των παιδιών, οι γονείς μπορούν να κάνουν μια ειλικρινή συζήτηση μαζί τους και να τους εξηγήσουν γιατί στήριζαν την πεποίθησή τους ότι υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να δυσανασχετήσουν με την εξαπάτηση ή να αμφισβητήσουν την κρίση των γονιών τους και σε άλλους τομείς, εξηγεί ο Dr Piazza. Αν όμως οι γονείς είναι αληθινοί μαζί τους και τους εξηγήσουν ότι πρόκειται για μια εξαίρεση, τότε τα παιδιά δεν θα το κρατήσουν για πολύ.

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα είναι ότι η ενθάρρυνση της πίστης στον Άγιο Βασίλη θα μπορούσε να κάνει δύσκολη για τα παιδιά τη διάκριση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας και ενδεχομένως να καθυστερήσει τη γνωστική τους ανάπτυξη. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η ικανότητα να διακρίνουν την πραγματικότητα από τη φαντασία ξεκινά από νωρίς στην παιδική ηλικία και αυξάνεται με την ηλικία. Στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά με πλούσια φαντασία στη ζωή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλύτερα στον διαχωρισμό των ορίων ανάμεσα σε φαντασία και πραγματικότητα.

Τα μικρά παιδιά μπορούν να φανταστούν απίθανα πράγματα, όπως ιπτάμενα γουρουνάκια, αλλά έχουν πρόβλημα με συναισθηματικά φορτισμένες οντότητες όπως τα τέρατα και ο Άγιος Βασίλης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα εναρμονισμένα με όσα ακούνε από άλλους για φανταστικά όντα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δύο κύρια επιχειρήματα υπέρ του να αφήσει κάποιος τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη. Το ένα είναι η ευχαρίστηση που παίρνουν από την ιδέα του ευγενικού κυρίου με τη μεγάλη γενειάδα και τον σάκο με τα δώρα. Το δεύτερο είναι ότι συμπεριφέρονται καλύτερα, επειδή νομίζουν ότι πρέπει να είναι καλά παιδιά για να εξασφαλίσουν τα καλύτερα δώρα ως επιβράβευση. Ωστόσο, οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο όφελος από την πίστη στον Άγιο Βασίλη εξαφανίζεται όταν τα παιδιά σταματήσουν να πιστεύουν σε αυτόν.

"Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κάθε διαδρομή και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα παιδιά έχουν τραυματισθεί σε κάθε περίπτωση", επισημαίνει. Πιστεύει ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ για τις επιπτώσεις της πίστη στον Άγιο Βασίλη και πως το βασικό καθήκον των γονιών είναι να διαχειριστούν την πιθανή απογοήτευση που θα έρθει όταν τα παιδιά τους να μάθουν τελικά την αλήθεια.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Μια ανάσα πριν από την πρώτη θέση βρίσκεται η Ίρις Καβάλας

Αυλαία 18ου Πρωταθλήματος Μπάσκετ ατόμων με αμαξίδια

Ντέρμπι το τελευταίο ματς του 18ου πρωταθλήματος
ανάμεσα στην Ίριδα Καβάλας και στον Άρη Θεσσαλονίκης

Σάββατο 28/11,  Γήπεδο Ελευθερούπολης, 19:00 





Μια ανάσα πριν από την αυλαία του 18ου πανελλήνιου πρωταθλήματος   της ΟΣΕΚΚ, και ενώ τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, ειδικά για τον όμιλο του Νότου, έρχεται σε αυτή την αγωνιστική το ντέρμπι της   Καβάλας   ανάμεσα στην   Ίριδα Καβάλας   και τον  Άρη, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο της πρωτιάς και στον όμιλο του   Βορρά.
Για τον     Νότο   το πιο ενδιαφέρον ματς θα διεξαχθεί στη    Ρόδο, όπου η    Δωδεκάνησος     υποδέχεται τον   Άτλα.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Νότιος όμιλος
Γηπ. Σούδας  17:00      Αετοί Κρήτης – ΠΑΣΚΑ   Ελληνικά Πετρέλαια (Αρτεμάκη – Δημητρουλάκης).
Γηπ. Βενετόκλειο   18:00     Δωδεκάνησος – Άτλας (Μπίκας – Ξάνθος).

Κυριακή

Γηπ. Απόλλων    14:45    Ήφαιστος – Μαρούσι (Μαρινάκης – Αθανασόπουλος).
Βόρειος όμιλος

Γηπ.    Ελευθερούπολης    19:00     Ίρις Καβάλα – Άρης (Δροσόπουλος – Στούμπος).
Γηπ. Κάππα 2000       17:00     Μέγας Αλέξανδρος – Αργοναύτες Βόλου (Διβόλη – Λαφαζάνη).


Να θυμίσουμε ότι η Ίρις Καβάλας στο προηγούμενο παιχνίδι με τους Αργοναύτες Βόλου κέρδισε στην έδρα τους με σκορ 31 - 59. 


Καλή επιτυχία!!!

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Επέτειος του Πολυτεχνείου


12.410 και 1 τριαντάφυλλα

Εξέγερση Πολυτεχνείου – Μια γάτα διηγείται...


Μια πρωτότυπη προσέγγιση στα γεγονότα του '73. Μέσα από τα µάτια μιας γάτας «περνά» η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην ταινία. Ο δημιουργός του φιλμ αξιοποίησε πραγματικές λήψεις από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και τα «δείχνει» μέσα από τα μάτια μιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα, πριν από 12.410 συν μία ημέρες.




Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθέτης: Ιορδάνης Ανανιάδης
Σενάριο: Ιορδάνης Ανανιάδης
Μουσική: Θόδωρος Βαμβουρέλης
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.,Cels Unlimited, Ιορδάνης Ανανιάδης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου




Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Υλικό για τη 17η Νοέμβρη

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

Αναδημοσιεύουμε υλικό για την εορτή της 17 Νοέμβρη από την ιστοσελίδα του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.



1) Φωτογραφικό υλικό:

α) Φωτογραφίες της εποχής

Κλικ στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο σύνδεσμο:










β) Μικρό εικονογραφημένο χρονικό των τριών ημερών (Τετάρτη 16/11 μεσημέρι - Σάββατο 17/11 ξημερώματα)

2) Videos - Ταινίες

α) Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο Ντοκυμαντέρ - Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου από το "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα"
β) Νοέμβρης '73  Ένα χρονικό των ημερών σε video (9')
γ) Στ. Παττακός  Θράσος και κυνισμός μέσα σε 40΄΄ 
δ) Το παραλήρημα του δικτάτορα  Παραληρηματικός λόγος
ε) Παττακός για βασανιστήρια  Ο λόγος που βάλαμε αυτό το βίντεο είναι για να διαπιστώσουν οι νεότεροι τον κυνισμό αυτού του ανθρώπου καθώς αναφέρεται στα βασανιστήρια της χούντας εναντίον των πολιτών.
στ) Το χρονικό της δικτατορίας Ντοκυμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη 
ζ) Οι δίκες των Απριλιανών από το αρχείο της ΕΡΤ
η) Η δικτατορία των συνταγματαρχών Ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ
θ) "Η δίκη της Χούντας" , του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου (1981) Ταινία ντοκυμαντέρ, με πρωτογενές ιστορικό υλικό, σχετικά με τη δίκη των πραξικοματιών της 21ης Απριλίου 1967. Ενδιάμεσα των ντοκουμέντων της δίκης προβάλλονται και ιστορικά ντοκουμέντα, από το μεταξικό καθεστώς ως την επιβολή της δικτατορίας
ι) 6 βίντεο για το Πολυτεχνείο και για το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων

ια) " Ο χρυσός αιώνας των δικτατοριών"  Μία αναδρομή σε έναν αιώνα  πραξικοπημάτων, υποτέλειας, δικτατοριών, εξάρτησης, βίας και νοθείας και ισοπέδωσης του ελληνικού λαού
ιβ) "Κύπρος 1974 - Συρία 2015"  Ένα φωτογραφικό ταξίδι στην προσφυγιά, πάνω στη μουσική του Λιβανελί, τους στίχους του Λ. Παπαδόπουλου και την ερμηνεία της Μ. Φαραντούρη

3.  Ηχητικά για το Πολυτεχνείο
40 ηχητικά αποσπάσματα, από το υλικό που κυκλοφορεί για τη Χούντα και το Πολυτεχνείο, μικρής διάρκειας και με κάποια σχετική χρονική σειρά για να είναι πιο εύκολα στη χρήση από τους συναδέλφους. Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στο σύνδεσμο.

4. Γιορτές - Χρονικά - Θεατρικά - Δραστηριότητες

α) Η ιστορία μιας νύχτας (θεατρική παράσταση) του Δημήτρη Μαριόλη
β) Το καφενείον "Η Ελλάς"  (θεατρική παράσταση) του Δημήτρη Μαριόλη
γ) "Ντενεκεδούπολη" Διασκευή του έργου της Ευγενίας Φακίνου 
ε) Δικτατορία: Επιβολή, Αντίσταση, Εξέγερση  Χρονικό της Επταετίας (από συναδέλφους της δευτεροβάθμιας) 
στ) Το χρονικό της δικτατορίας: Το παραπάνω χρονικό, τροποποιημένο (συμπληρωμένο με ποιήματα και συνεντεύξεις) από το συνάδελφο Αλέξανδρο Καπακτσή

ζ) Τα μαγικά μαξιλάρια The sequence του Νίκου Χατζηορφανού, βασισμένο σε ομώνυμο έργο του Ευγένιου Τριβιζά

η) Η γιορτή της δημοκρατίας (Οι τέσσερις απαγορεύσεις του Απαρτίλαου) Θεατρική παράσταση για το Πολυτεχνείο βασισμένη στα "μαγικά μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά. Επιμέλεια - επιλογή - διασκευή κειμένων: Αναστασία Τσιαχπίνη, Ανδριάνα Σκόρδου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου .

θ) "Ήταν ένα πολυτεχνείο" των: Καλαποθάκου Σταυρούλας, Μάζαρη Μάριου, Φωτόπουλου Παναγιώτη. Κείμενα και ποιήματα για την επέτειο.

ι) "Τα αδέσποτα" της Σοφίας Ζαραμπούκα. Online διάβασμα - άκουσμα- ξεφύλλισμα του παραμυθιού, από τον ιστότοπο "Μικρός Αναγνώστης" .

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-16 Νοεμβρίου 2015

Επιστολή προς την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές,

Όλοι γνωρίζουμε τη δυσάρεστη πρωτιά που κατέχει η χώρα μας σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα, όμως οι θάνατοι αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς εκτιμάται πανευρωπαϊκά ότι σε κάθε θάνατο από τροχαίο αντιστοιχούν δέκα (10) σοβαροί τραυματισμοί. Το Πυροσβεστικό Σώμα εμπλέκεται σε ένα τροχαίο ατύχημα εφόσον αυτό έχει ήδη συμβεί.  Πρωταρχικός ρόλος του πυροσβέστη-διασώστη είναι να απεγκλωβίσει το θύμα του τροχαίου ατυχήματος , είτε από μηχανικό εγκλωβισμό  όπου το όχημα έχει πάθει τέτοια ζημιά που δεν επιτρέπει στον επιβάτη να εξέλθει από αυτό μόνος του, είτε από φυσικό εγκλωβισμό όπου ο επιβάτης έχει εγκλωβιστεί με τέτοιο τρόπο ή συμπιέζεται από τα συντρίμμια του οχήματος που απαιτείται η δημιουργία πρόσθετου χώρου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και η ασφαλής απομάκρυνσή του.





Αν βρεθείτε ποτέ στη σκηνή ενός ατυχήματος θα πρέπει να γνωρίζετε διάφορους κινδύνους  που ελλοχεύουν και πώς να τους αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά  προκειμένου να προστατεύσετε αποτελεσματικά τον εαυτό σας, τα θύματα του τροχαίου και τους λοιπούς παρευρισκόμενους.





  • Πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια της σκηνής του ατυχήματος.  Τοποθετήστε  προειδοποιητικό τρίγωνο τουλάχιστον 100 μέτρα από τη σκηνή του ατυχήματος για να προειδοποιεί τους επερχόμενους οδηγούς.  Ελέγξτε αν το όχημα είναι ασφαλές (πχ αν υπάρχει διαρροή καυσίμων, πεσμένα καλώδια ρεύματος κτλ) και εφόσον είναι μόνο τότε συνεχίζετε, διαφορετικά ειδοποιήστε τηλεφωνικά τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης. Σβήστε το αυτοκίνητο. Μην καπνίζετε. Ρωτήστε πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες και αν υπάρχουν τραυματίες.
  • Ενεργοποιήστε τις υπηρεσίες Εκτάκτου Ανάγκης, καλώντας το 112 μπορείτε να ενεργοποιήστε ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό.  Δώστε σαφείς πληροφορίες  για τον τόπο του ατυχήματος, τον αριθμό των τραυματισμένων και τη φύση τους, τον αριθμό και τον τόπο των εμπλεκόμενων οχημάτων και τυχόν ύπαρξη άλλων ειδικών κινδύνων.
  • Μην μετακινείτε τον τραυματία από το αυτοκίνητο εκτός και αν διατρέχει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του μένοντας μέσα σε αυτό ή εάν δεν αναπνέει  και πρέπει να εφαρμόσει κάποιος από τους παρευρισκόμενους ΚΑΡ.ΠΑ (Καρδιοαναπνευστική  αναζωογόνηση).
  • Πρέπει να ξέρετε ότι σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα οι τραυματίες συνήθως έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή κακώσεις σπονδυλικής στήλης. Γι’ αυτό ο απεγκλωβισμός τους  πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους διασώστες που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τον απαραίτητο εξοπλισμό, διασφαλίζοντας τη μη περαιτέρω  βλάβη του τραυματία. Εμψυχώστε τον τραυματία και μην προβαίνετε σε λεπτομερή περιγραφή για την κατάστασή του.  Μην αγγίζετε με γυμνά χέρια τον τραυματία, υπάρχουν κίνδυνοι (αίματα, θραύσματα από γυαλιά κτλ).
  • Παραχωρήστε προτεραιότητα στα οχήματα Έκτακτης Ανάγκης, μια καθυστέρηση ολίγων λεπτών μπορεί να στοιχίσει τη ζωή ενός συνανθρώπου μας.


Ξέρουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε, οδηγήστε με ασφάλεια.

Επιπυραγός  Μαρία Ευτυχιάκου
Υποδιοικητής 1ου Π.Σ. Χανίων



Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

Πάρτε τα παιδιά σας και πηγαίνετε εκδρομή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης


Μόλις δύο χιλιόμετρα χρειάζεται να διανύσει κανείς, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, για να βρεθεί στον Πλατανότοπο του ρέματος Μαΐστρου. Στον «ίσκιο» των πλατάνων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε 538 τ.μ. με εκθέματα που αναδεικνύουν την πλούσια βιοποικιλότητα του Έβρου σε όλες της τις εκφάνσεις  (γενετική, ειδών, οικοσυστημάτων και τοπίου).  Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του κοινού παρέχοντας διαδραστικούς τρόπους παρουσίασης των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, όπως η Τράπεζα Πληροφοριών, τα πολυθεάματα και οι εφαρμογές των πολυμέσων.
πηγή







Ο ανανεωμένος ιστότοπος είναι πλέον προσβάσιμος για το κοινό στη διεύθυνση www.mfialexpolis.gr . Έτσι μπορεί κανείς να γνωρίσει το μουσείο, να ενημερωθεί για τα εκπαιδευτικά και τα ενημερωτικά του προγράμματα καθώς και για τις δράσεις του μουσείου. Επίσης, μπορείτε να ακολουθήσετε τις δραστηριότητες του μουσείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Η πορεία της "Ίρις Καβάλας" μέχρι τώρα- Μπάσκετ ατόμων με αμαξίδια

Έχουμε και λέμε…..




Στον αγώνα με το Μ.Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης οι παίκτες της Ίριδας έχασαν με σκορ 53-50. Στον επόμενο αγώνα τους που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Χρυσούπολης η ομάδα κέρδισε τους "Αργοναύτες Βόλου" με το θεαματικό σκορ 61-14. 
Στο επόμενο ματς που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, η Ίρις έχασε στην παράταση από τον Άρη με σκορ 54-51 ενώ στο ματς στα Τρίκαλα με αντίπαλο τον "Αστέρα Τρικάλων" η ομάδα μας κέρδισε σημειώνοντας σκορ 46-73.
Ο απολογισμός μέχρι τώρα; Δύο νίκες και δύο ήττες. Καθόλου άσχημα.

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου η Ίρις έχει ραντεβού με το "Μέγα Αλέξανδρο" σε ένα ματς ντέρμπι για τη δεύτερη θέση. Όσοι πιστοί προσέλθετε να στηρίξετε την ομάδα.
Το πιθανότερο είναι ο αγώνας να διεξαχθεί στο γήπεδο της Χρυσούπολης αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα.
Περιμένουμε νεότερα από τον πρόεδρο της Ίριδας, κ. Βιζικίδη Τάσο, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά που μας τροφοδοτεί με τα νέα της ομάδας.

Καλή επιτυχία!!!