ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Τι είναι το scratch;

Δημιουργούμε online τα δικά μας ηλεκτρονικά παιχνίδια!




Ποιος το έφτιαξε;
Το Scratch (https://scratch.mit.edu/) είναι ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού, που αναπτύχθηκε από το ομώνυμο έργο στο MIT Media Lab.

Τι είναι;
Το Scratch διαθέτει γραφική γλώσσα προγραμματισμού με την οποία καθιστά πιο προσιτό τον προγραμματισμό στα παιδιά (από 8 ετών και άνω), τους εφήβους και άλλους αρχάριους προγραμματιστές.

Προγραμματιστικό υπόδειγμα:
Το Scratch είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού στο οποίο οι χρήστες δημιουργούν προγράμματα με βάση το υπόδειγμα της θεατρικής σκηνής. Ο προγραμματιστής έχει στη διάθεση του μια σκηνή (κεντρική οθόνη της εφαρμογής) στην οποία δημιουργούν αντικείμενα (ηθοποιοί και σκηνικά) επιλέγοντας από μια συλλογή ή ζωγραφίζοντας τα δικά τους. Τα αντικείμενα της σκηνής μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το χρήστη με βάση προκαθορισμένη συμπεριφορά που ορίζει ο χρήστης-προγραμματιστής. Η συμπεριφορά των αντικειμένων ορίζεται με το σύρσιμο δομικών στοιχείων τα οποία αναπαριστούν ενέργειες-εντολές, οι οποίες αναφέρονται σε ένα αντικείμενο. Τα δομικά στοιχεία αυτά αποτελούν τη γλώσσα προγραμματισμού του scratch. Ο σχεδιασμός με δομικά στοιχεία επιτρέπει τον εύκολο προγραμματισμό με εξάλειψη των λαθών στη σύνταξη, επιτρέποντας ανάδραση από τον χώρο που είναι στοιβαγμένα τα δομικά στοιχεία και δίνοντας δυνατότητες άμεσης εκτέλεσης για πειραματισμό.

Τι μπορώ να φτιάξω με το Scratch;
Τα έργα που αναπτύσσει κανείς με το Scratch μπορούν να είναι πλούσια σε μέσα και να χρησιμοποιούν γραφικά, κινούμενα σχέδια, μουσική και ήχους. Το Scratch δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων, αλληλεπιδραστικών ιστοριών κ.α. Επιτρέπει στον χρήστη να μοιραστεί τις δημιουργίες του στο διαδίκτυο (http://scratch.mit.edu/) όπου υπάρχει ζωηρή κοινότητα χρηστών απο όλο τον κόσμο.

Τι εξυπηρετεί η κοινότητα του Scratch;
Η κοινότητα δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξει κανείς ιδέες και απόψεις με άλλους δημιουργούς και να εμπλακεί ενεργά σε μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης. Κάθε μέλος της κοινότητας διαθέτει δικό του χώρο για την έκθεση των έργων του, μπορεί να σχολιάζει τα έργα άλλων, να μεταφορτώνει τις εφαρμογές που του αρέσουν στο δίσκο του και να έχει πλήρη πρόσβαση στον τρόπο που έχουν φτιαχτεί ώστε να τις επαναχρησιμοποιεί. Η επαναχρησιμοποίηση των προγραμμάτων είναι ακόμα ένα στοιχείο που συνεισφέρει στη γρήγορη εκμάθηση και την παραγωγικότητα με το scratch.

Εκπαιδευτικά κίνητρα;
Ο σχεδιασμός του Scratch ευνοεί σκόπιμα τους αρχάριους προγραμματιστές. Εκτός από την παραγωγή εφαρμογών ως εκπαιδευτικό περιβάλλον, στοχεύει στην ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων, όπως είναι: η δημιουργική σκέψη, η σαφής επικοινωνία, η συστηματική ανάλυση, η αποδοτική συνεργασία, ο επαναληπτικό-προοδευτικός σχεδιασμός, και οι δεξιότητες της δια βίου μάθησης. Για τους εκπαιδευτικούς το Scratch είναι επίσης ένα βολικό εργαλείο παραγωγής ψηφιακού μαθησιακού υλικού.

Επιμορφωτικό υλικό;
Εκτός από τον επίσημο δικτυακό τόπο του scratch επιμορφωτικό υλικό μπορείτε να βρείτε και στην δ/νση:http://ltee.org/gfesakis/?p=57

πηγή



Σημείωση από το συντάκτη του ιστολογίου:
* Αν και το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 8 ετών και πάνω, θεωρούμε ότι στην ουσία είναι λίγο δύσκολο στο χειρισμό για παιδιά αυτής της ηλικίας. Περισσότερο απευθύνεται σε παιδιά γυμνασίου και πάνω. Ωστόσο, εξαρτάται πάντα από την εξοικείωση του παιδιού με τους Η/Υ. Αν κάποιο παιδί δεν είναι πολύ εξοικειωμένο με ανάλογα περιβάλλοντα,θα δυσκολευτεί στη χρήση του.


Δείτε ένα παράδειγμα για το πώς μπορείτε να φτιάξετε πχ ένα παιχνίδι - λαβύρινθο με τη χρήση scratch (φυσικά μπορείτε να δημιουργήσετε και πολυπλοκότερα παιχνίδια):







Το κλάσμα ως ακριβές πηλίκο διαίρεσης

Κλάσματα ομώνυμα και ετερώνυμα

Μαθηματικά Στ΄


Πρώτοι και σύνθετοι αριθμοί

Μαθηματικά Στ΄



Διαιρέτες ενός αριθμού - Μ.Κ.Δ. αριθμών

Μαθηματικά Στ΄


Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

3D Αναπαράσταση του Λευκού Πύργου

Θεσσαλονική, Αρχές 20ου αιώνα



Δύο καλλιτέχνες, ο 3D animator Βλαδίμηρος Νεφίδης και ο μοντέρ Δαμιανός Μαξίμοφ δημιούργησαν ένα μοναδικό 3D βίντεο, το οποίο απεικονίζει τον Λευκό Πύργο, όπως ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα… Ένα video που μας ταξιδεύει πολλά χρόνια πίσω και μας γεμίζει νοσταλγία….


Οι δύο καλλιτέχνες μας ξεναγούν στην παραλία της όμορφης Θεσσαλονίκης και το Λευκό Πύργο, όπως ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα από φωτογραφίες, σχέδια και χάρτες της εποχής εκείνης που ζωντανεύουν στο 3D animation, το οποίο πλαισιώνει η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τίτλο "Μέσα από 'σένα" που κυριολεκτικά το απογειώνει!!!!



Στόχος των δύο καλλιτεχνών δεν ήταν απλώς να αναπαραστήσουν την περιοχή γύρω από το Λευκό Πύργο, αλλά να κάνουν όλους εμάς να αναρωτηθούμε, τί έγκλημα κάναμε εδώ και πολλές δεκαετίες, καταστρέφοντας μια τόσο όμορφη πόλη και χτίζοντας μια τσιμεντούπολη.




Climate animation-Κλιματική αλλαγή

Ένα χρήσιμο βίντεο

Αυτό το βίντεο αποτελεί μέρος εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας και απευθύνεται κυρίως σε μικρότερα παιδιά. Η διάρκεια της ταινίας είναι τέτοια προκειμένου ο δάσκαλος να έχει το χρόνο να συζητάει μαζί με τους μαθητές σχετικά με τις εικόνες που δείχνει το βίντεο. 
Τι συμβαίνει με τις ακτίνες του ήλιου; Τι συνέβη με τα δέντρα; Τι είναι αυτές οι μαύρες σακούλες; Τι έχει συμβεί με τη θερμοκρασία; Πού πήγαν τα πουλιά; 
Τα παιδιά ψάχνουν τις απαντήσεις μέσα από το βίντεο!



Κανόνες και νόμοι στην καθημερινή μας ζωή

Εκπαιδευτικό υλικό


Τι είναι οι νόμοι και ποια σημασία έχουν για την οργάνωση της κοινωνίας μας;
Πώς επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή;
Πότε οι νόμοι είναι σωστοί και δίκαιοι;
Τι σημαίνει κανόνας;
Γιατί χρειάζονται κανόνες στην καθημερινή μας ζωή, για παράδειγμα στο σχολείο;

Στην αναζήτηση απαντήσεων σε αυτά και σε ανάλογα ερωτήματα επιχειρεί να
εμπλέξει τους μαθητές το εδώ προτεινόμενο εκπαιδευτικό υλικό, που απευθύνεται στον
εκπαιδευτικό και τους μαθητές του.



Πατάμε πάνω στην εικόνα



Οι εφημερίδες λένε παραμύθια...

Ευκαιρία για παραμύθι και για κατασκευές!


Όταν οι γονείς διαβάζουν εφημερίδα και ανησυχούν για τις εξελίξεις, αρπάμε μια σελίδα και τους αφηγούμαστε ένα αλλιώτικο παραμύθι!


Πλήρες web πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας [δωρεάν]

Pixlr Editor

Το Pixlr είναι μία ευέλικτη εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφίας, με διάφορες λειτουργίες για κάθε χρήστη.
Η κύρια του χρήση είναι μέσω του pixlr.com στο οποίο ανεβάζουμε την φωτογραφία μας και μετά την επεξεργαζόμαστε όπως θέλουμε. Το pixlr.com υπάρχει σε 3 εκδόσεις:
  • Pixlr Editor, για τους έμπειρους και όσους θέλουν κάτι τύπου Photoshop. Υποστηρίζει Ελληνικά.
  • Pixlr Express, για πιο απλή χρήση με περισσότερες δυνατότητες από όσες αναζητά ο απλός χρήστης, κυρίως για έτοιμα εφέ και φίλτρα.
  • Pixlr-o-matic, για την εφαρμογή φίλτρων και εφέ όπως vintage κλπ.
Επίσης, τα Pixlr Express και Pixlr-o-matic, υπάρχει και σε εφαρμογή για Android και iOS και web-app για τον Chrome.




Safe search

Η εκπαιδευτική μηχανή αναζήτησης


Η Safe Search είναι μια μηχανή αναζήτησης που υποστηρίζεται από την Google Custom Search και έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για χρήση σε σχολεία.
Επικεντρώνεται περισσότερο σε μικρότερης ηλικίας μαθητές, αλλά αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς και δασκάλους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.











Χαρακτηριστικά της Safe Search

  • Είναι δωρεάν
  • Δεν χρειάζεται εγγραφή
  • Είναι πολύ εύκολη και απλή στη χρήση
  • Είναι απόλυτα ασφαλής για τους μαθητές
  • Έχει ένα πολύ καλό και φιλικό περιβάλλον διεπαφής
  • Υποστηρίζει αναζήτηση στον Παγκόσμιο Ιστό, Εικόνων, Παιχνιδιών και Βίντεο (με τη βοήθεια της Google)
  • Έχει μια μοναδική καρτέλα (Tab) που ονομάζεται Links και περιέχει συνδέσμους προς σημαντικές πηγές και μαθησιακούς πόρους.


Τρόπος χρήσης της μηχανής αναζήτησης Safe Search

  1. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://primaryschoolict.com/
  2. Επιλέξτε το Google Search και ένα βέλος θα σας δείξει το ασφαλές πεδίο κειμένου όπου μπορείτε να γράψετε το ερώτημα σας
  3. Επιλέξτε το Image Search και μπορείτε να κάνετε το ίδιο για αναζήτηση εικόνων με ασφαλή τρόπο
  4. Επιλέξτε το Game Search και μπορείτε να κάνετε το ίδιο για αναζήτηση παιχνιδιών με ασφαλή τρόπο
  5. Επιλέξτε το Video Search και μπορείτε να κάνετε το ίδιο για αναζήτηση βίντεο και πολυμέσων με ασφαλή τρόπο.


















Εφαρμογές στην Εκπαίδευση

Η Μηχανή Αναζήτησης Safe Search παρέχει μια εναλλακτική δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς  για να βελτιώσουν και να υποστηρίξουν τη μάθηση των μαθητών τους.
Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε μαζί με τους μαθητές σας για να αναζητήσετε ενδιαφέροντες μαθησιακούς πόρους στο Διαδίκτυο, χωρίς να ανησυχείτε για τυχόν προβολή ακατάλληλου περιεχομένου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα για αναζήτηση παιχνιδιών που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην τάξη, το οποίο είναι πολύ σημαντικό δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος και της σημαντική αλληλεπίδρασης που έχουν οι μαθητές όταν ενσωματώνονται παιχνίδια στην εκπαιδευτική διαδικασία.