ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η γελοιογραφία στην εκπαίδευση

www.educartoon.gr




Η γελοιογραφία ως εικαστικό είδος έχει συγκεκριμένους κώδικες και, όπως όλα τα είδη τέχνης, για την κατανόηση του νοήματός της απαιτούνται ορισμένα «κλειδιά».
Με έναν μαγικό τρόπο, φαίνεται ότι τα παιδιά κάθε ηλικίας διαθέτουν ήδη αυτά τα κλειδιά και αυτούς τους κώδικες, χωρίς να έχουν σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και χωρίς ίσως να ξέρουν τα ίδια να σκιτσάρουν καλά.
Επειδή η γελοιογραφία είναι από μόνη της ελκυστική, γίνεται αμέσως και απολύτως κατανοητή από τα παιδιά, που την αντιμετωπίζουν στην αρχή ως παιχνίδι, και στη συνέχεια ως πεδίο προβληματισμού και αφορμή γνώσης.
Όπως έδειξε η έως τώρα αξιοποίησή της στη διδακτική πράξη, η γελοιογραφία εξάπτει και διεγείρει τη δημιουργική φαντασία των μαθητών.


"Νέα παιχνίδια"
Γελοιογράφος: Angel Boligan

Ποιοι είμαστε
Είμαστε μια επιστημονική ομάδα που αποτελείται από παιδαγωγούς, νέους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, έμπειρους καθηγητές Πανεπιστημίων, βραβευμένους καλλιτέχνες και διακεκριμένους συγγραφείς.
Γνωρίζοντας και εφαρμόζοντας από τη μια τις παραδοσιακές μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται ήδη στην εκπαίδευση, και πιστεύοντας στη δημιουργική ανανέωση αυτών των εργαλείων, προτείνουμε την εισαγωγή και την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στη διδασκαλία. Πρόκειται για έναν καινούργιο αλλά δοκιμασμένο τρόπο, οικείο, εύληπτο, δημιουργικό και ευχάριστο στα παιδιά, που βασίζεται στις αρχές της διαθεματικότητας, της βιωματικότητας και της συνεργατικότητας.
Δώσαμε στη γελοιογραφία και στο κόμικς τον κεντρικό ρόλο στις διδακτικές προτάσεις που παρουσιάζουμε εδώ. Μια σειρά από γελοιογραφίες με οικολογικό θέμα μπορεί να στηρίξει ολόκληρο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής. Άλλες γελοιογραφίες σχετικά με τη βία στα γήπεδα, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη διατροφή, το κάπνισμα κτλ, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας. Κόμικς και γελοιογραφίες με διάφορα θέματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην τάξη σε διάφορα μαθήματα, όπως η Νεοελληνική Γλώσσα, τα Αρχαία Ελληνικά, η Πολιτική και Κοινωνική Αγωγή κτλ.
Και δεν σταματάμε εδώ: Καθώς η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία δυναμική και συνεχώς ανατροφοδοτούμενη, ελπίζουμε ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θα ανταποκριθείτε και θα αγκαλιάσετε την προσπάθειά μας. Σας προτρέπουμε να χρησιμοποιείτε στην τάξη σας όλο το υλικό που παρουσιάζεται εδώ, να μας στέλνετε παρατηρήσεις και σχόλια για την αξιοποίησή του, αλλά και καινούργιες ιδέες και προτάσεις για περαιτέρω εμπλουτισμό του υλικού μας.

Λειτουργία
Η educartoon-Η γελοιογραφία στην Εκπαίδευση είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό εργαλείο για την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση.  Το υλικό που διατίθεται από την ιστοσελίδα της educartoon είναι δωρεάν και αποτελείται α) από γελοιογραφίες και β) από ενδεικτικά σχέδια μαθήματος.

Εγγραφή
Για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε δωρεάν όλο το υλικό της educartoon και να συμβάλετε στον εμπλουτισμό του, πρέπει πρώτα να γίνετε μέλος. Αν δεν είστε μέλος, βλέπετε στην ιστοσελίδα μόνο δειγματοληπτικά το υλικό αυτό.
Στη σελίδα http://www.educartoon.gr πατάτε «εγγραφή» (πάνω δεξιά), συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και ακολουθείτε τις οδηγίες.

Μελοδύσσεια

Μια μουσική ιστορία για νέους





Το ψηφιακό πρόγραμμα «ΜελΟδύσσεια: μια μουσική ιστορία για νέους» είναι μια διαδικτυακή διαδραστική εφαρμογή για την ιστορία της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να εισάγει και να εξοικειώσει με την κλασική μουσική τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους σπουδαστές ωδείων, καθώς και όσους αγαπούν τη μουσική και βρίσκονται στα πρώτα στάδια της γνωριμίας τους με αυτή, μέσω της μελέτης σημαντικών συνθετών, έργων και μορφών που θεωρούνται σταθμοί στην εξέλιξη της δυτικοευρωπαϊκής έντεχνης μουσικής. 



Στόχοι του προγράμματος

  » Να δημιουργηθεί ένα ζωντανό και διαδραστικό εργαλείο για την διδασκαλία της Ιστορίας της Μουσικής στα ελληνικά, προσβάσιμο από την τάξη, το ωδείο ή το σπίτι.
  » Να αφυπνιστεί το ενδιαφέρον των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μια μουσική παράδοση που συχνά θεωρούν «βαρετή», «ξένη», «παρωχημένη», «δύσκολη».
  » Να τοποθετήσει αυτή την μουσική στο γενικότερα πλαίσιο του σχολικού προγράμματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συνδέοντας την με τα μαθήματα της Ιστορίας, της Γλώσσας και των Επιστημών.
  » Να αξιοποιήσει και να διαθέσει σπάνιο υλικό της Βιβλιοθήκης, μέσω της ψηφιοποίησής του, σε άλλες ομάδες πέραν του ακαδημαϊκού κοινού.
  » Να φέρει τον εκπαιδευτικό της μουσικής σε επαφή με τις υπηρεσίες και δυνατότητες της Βιβλιοθήκης αλλά και να διευκολύνει την διαδικασία της διδασκαλίας καθώς όλο το υλικό (ήχος, βίντεο, εικόνες, κείμενα) θα είναι συγκεντρωμένο σε αυτή την εύκολα προσβάσιμη πηγή.




ΕΞΑΝΤΑΣ - ONLINE ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

«Τίποτα δεν είναι μακριά, όλα είναι δίπλα μας»


Γιώργος Αυγερόπουλος
Από το 2000, η διεθνώς διακεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ "Εξάντας" του Γιώργου Αυγερόπουλου, παρουσιάζει θέματα που αφορούν όλους τους σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες του σύγχρονου «παγκοσμιοποιημένου» κόσμου.
Από το Τόκυο στην Αργεντινή, από το Αφγανιστάν στην Κολομβία, από τη Νότιο Αφρική στο Ιράκ και από την Τσετσενία ως την Αϊτή, η κατανόηση του «άλλου», του «ξένου» και του «μακρινού», αποτελεί για τον Εξάντα το κλειδί για την κατανόηση του «δικού μας», του κοντινού και εφήμερου.
Διαρκές στοίχημα του Εξάντα είναι να μιλάει απλά και με σαφήνεια για όσα παρουσιάζονται στην επικαιρότητα αποσπασματικά και συνήθως σβήνουν τόσο ξαφνικά όσο εμφανίστηκαν. Μια «απλή ανθρώπινη ιστορία», αποτελεί συχνά το κέντρο ενός συγκλονιστικού και ίσως επικίνδυνου ή απρόσιτου θέματος. Αλλά και την αφορμή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι μιας μεγάλης κρίσης, ενός κοινωνικού προβλήματος, μιας αιματηρής αντιπαράθεσης.
Με γραφή κινηματογραφική, με πρωτότυπη μουσική που γράφεται ειδικά για κάθε ένα ντοκιμαντέρ και με ένα καλά δομημένο σενάριο, η ιστορία συνήθως αφήνεται να ξετυλιχθεί μόνη της. Και να δημιουργήσει μία ταινία καταγραφής του παρόντος που πρωταγωνιστές της είναι καθημερινοί άνθρωποι.
Πίσω από κάθε ντοκιμαντέρ, κρύβεται πολύμηνη προετοιμασία. Και η εικόνα που, τελικά, εμφανίζεται στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη οθόνη -αποτέλεσμα της προσπάθειας των 15 νέων ανθρώπων της ομάδας-, αποτελεί μια εξ' ολοκλήρου πρωτογενή παραγωγή, από το πρώτο ως το τελευταίο της καρέ.
Μέχρι το Μάιο του 2013 ο Eξάντας είχε αποσπάσει 32 διεθνή βραβεία σε φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που διοργανώθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα έχει αποσπάσει εφτά φορές, τον τίτλο της καλύτερης σειράς ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση και προβαλόταν επί δέκα χρόνια στην ΕΡΤ μέχρι το κλείσιμό της από την ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013. 
Ντοκιμαντέρ της σειράς μεταδίδονται από δημόσια και ιδιωτικά δίκτυα της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό η δουλειά του Γιώργου Αυγερόπουλου και των συνεργατών του τυγχάνει ευρείας αποδοχής από κοινό, δημοσιογράφους και κριτικούς.
Ο Εξάντας ακόμα πιο ώριμος από ποτέ, θα συνεχίζει να καταγράφει τη σύγχρονη ιστορία του Κόσμου μας. Ενός Κόσμου σκοτεινού, άδικου, όμορφου, άπληστου και πολλές φορές επικίνδυνου. Θα συνεχίζει να τραβά την κουρτίνα που κρύβει τη θέα του ταραγμένου πλανήτη Γη.

Πατάμε εδώ



* Το περιεχόμενο απευθύνεται κυρίως σε μεγαλύτερα παιδιά και σε ενήλικες. Οπωσδήποτε η οποιαδήποτε προβολή ντοκιμαντέρ στο σπίτι θα πρέπει να έχει τη γονική συναίνεση ή η προβολή ντοκιμαντέρ μέσα στην τάξη θα πρέπει να γίνεται κάτω από αυστηρή επιλογή από τους εκπαιδευτικούς.




Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Η γεωθερμία είναι...κουλ!

Πώς χρησιμοποιούμε τη γεωθερμική ενέργεια;

Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. 


Στο Braine-le-Comte, μια μικρή βελγική πόλη 40 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά των Βρυξελλών, δύο μηχανικοί κατασκεύασαν ένα σύγχρονο κτίριο το οποίο βασίζεται στη γεωθερμική ενέργεια. 

Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε τι ονομάζουμε γεωθερμία και πώς μπορούμε να την εκμεταλλευθούμε.



Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πετρέλαιο - Από το υπέδαφος στο σπίτι μας


Άντληση πετρελαίου



Γεωγραφία Στ' - Γεωγραφικές συντεταγμένες

Παράλληλοι κύκλοι και μεσημβρινοί


Δίολκος για 1.500 χρόνια


Μία οδός από ξηράς για τη μεταφορά πλοίων ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου


Οι εφευρετικοί Κορίνθιοι αντιλήφθηκαν από πολύ νωρίς – ίσως από τον 9ο πΧ αιώνα- ότι η σημασία του Ισθμού, πέραν από γραμμή αμύνης, ήταν πολύ σημαντική για την ναυσιπλοΐα και συγκεκριμένα ότι το μικρό πλάτος του Ισθμού, θα μπορούσε να επιτρέψει το πέρασμα των πλοίων από την μία θάλασσα στην άλλη (από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό κόλπο και αντίστροφα) και να διευκολυνθεί η επικοινωνία Ανατολής - Δύσης, απαλείφοντας την επικίνδυνη και εξαιρετικά μακρινή διαδρομή του περίπλου της Πελοποννήσου και του ακρωτηρίου του Μαλέα. Στα πλαίσια αυτά και με τη γνωστή εφευρετικότητα, εργατικότητα, εξυπνάδα και γνώση της μηχανικής που διέθεταν, άρχισαν να κατασκευάζουν έναν διάδρομο εγκάρσια του Ισθμού που ξεκινούσε από την σημερινή περιοχή της Ποσειδωνίας και κατέληγε στον Σχοινούντα (σημερινό Καλαμάκι), χωρίς ν’ ακολουθεί ευθεία πορεία για να αποφεύγονται οι μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες που θα καταπονούσαν τους εκτελούντες την έλκυση των πλοίων. Ο διάδρομος αυτός ονομάστηκε Δίολκος και ήταν παγκόσμια το πρώτο μέσο σταθερής τροχιάς.



Όπως φαίνεται από τις ανασκαφές που διενήργησε ο ονομαστός Αρχαιολόγος Νίκος Βερδελής (οι οποίες ουσιαστικά διακόπηκαν), από το 1956 έως το 1962, ο Δίολκος πήρε τη μορφή που υπάρχει έως σήμερα από τον Περίανδρο, ο οποίος τον κατασκεύασε με μεγάλες, πώρινες, λιθόπλακες, οι οποίες είχαν στην μέση τους δύο αυλακώσεις, που απείχαν μεταξύ τους περίπου 1,50μ. και είχαν στόχο να κάνουν ασφαλή και πιο γρήγορη την κίνηση των «ολκών» (των οχημάτων όπου φορτώνονταν τα πλοία). Ο Δίολκος έμεινε σε λειτουργία επί 1600 χρόνια και δη έως έως το 1154, όπως προκύπτει από χάρτη του Άραβα Γεωγράφου Εδρεσή.




Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation, η οποία αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, με θέμα Δίολκος για 1500 χρόνια. Η ταινία παρουσιάζει πολλές άλλες τεχνολογικές λεπτομέρειες, αλλά σκηνές της ζωής των ναυτικών εκείνης της μακρινής εποχής:  τυχερό παιχνίδι, επίσκεψη στον ναό του Ποσειδώνα, γλέντι σε καπηλειό, καθώς και μια συναισθηματική συντυχία. Πρόκειται για ένα έργο-συμβολή στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, μια παραγωγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Δημιουργοί της ταινίας είναι οι Θ.Π. Τάσιος, Ν. Μήκας, Γ. Πολύζος, οι οποίοι έχουν λάβει ως τώρα δύο βραβεία: Καλύτερης ταινίας αναφερόμενης στην αρχαιότητα στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (Νοέμβριος 2009) και Καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου στην Αθήνα (Μάιος 2010).


Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Φθινοπωρινές κατασκευές

Ψάξαμε και βρήκαμε για εσάς…





... ιδέες και δραστηριότητες για την τάξη ή για το σπίτι. Πατήστε πάνω στους συνδέσμους.













Ο δεκάλογος του σωστού μαθητή

Κανόνες σωστής συμπεριφοράς



Εκτυπώστε, κόψτε και κολλήστε τις καρτέλες για να τις κολλήσετε στην τάξη σας!


Πατήστε πάνω στην εικόνα

Ζωγραφίζω με την παλάμη μου

WWW.KROKOTAK.COM


Σχεδίασε το περίγραμμα με τη βοήθεια της παλάμης σου και στη συνέχεια χρωμάτισε το ζωάκι σου με χρώματα που σου αρέσουν.






Πάτησε πάνω στην εικόνα


Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Πολυμεσικό έργο για τη βιώσιμη ενέργεια "2020 ENERGY"

Όχι απλώς ένα παιχνίδι, ένα ολόκληρο πρόγραμμα!

Πατήστε στην εικόνα για να μεταφερθείτε 
στην ιστοσελίδα

Το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι 2020 Energy σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του έργου ENERGY-BITS, ενός ευρωπαϊκού προγράμματος πολυμεσικής ευαισθητοποίησης εφήβων (ηλικίας 14-18 ετών), το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Intelligent Energy Europe (Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη). Το Energy-BITS ενθαρρύνει πιο υπεύθυνες και αποδοτικές συμπεριφορές στην κατανάλωση ενέργειας και προωθεί τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.  
ENERGY-BITS για εκπαιδευτές και για το γενικό κοινό:
  • 24 ντοκιμαντέρ
  • 1 διαδικτυακό ντοκιμαντέρ
  • 1 ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι
  • 1 χώρος συνεργασίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης
Αυτοί οι πόροι δημιουργήθηκαν από 16 εταίρους σε ολόκληρη την Ευρώπη και διατίθενται σε 9 ευρωπαϊκές γλώσσες στην πλατφόρμα www.energybits.eu
Το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι παρουσιάζει ενεργειακά ζητήματα, μεταδίδοντας ένα μήνυμα για βιώσιμη ανάπτυξη με διασκεδαστικό τρόπο μέσω 9 διαδραστικών αποστολών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εισαγωγή στην έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης ή για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί στο τέλος ενός σχολικού προγράμματος.
Τα ντοκιμαντέρ του Energy-Bits συνδέονται με κάθε αποστολή του παιχνιδιού. Καθένα εμφανίζει μια συγκεκριμένη απάντηση από μια ευρωπαϊκή χώρα σε ένα ερώτημα που έχει τεθεί από το παιχνίδι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μελέτες περιπτώσεων.
Το πρόγραμμα Energy-Bits διαθέτει μια συνεργατική διάσταση και προσκαλεί τους νέους να κινητοποιηθούν ατομικά ή συλλογικά στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον. Αφού παίξετε και παρακολουθήσετε τα ντοκιμαντέρ, μπορείτε να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό "Have your say", σκηνοθετώντας ένα βίντεο με την τάξη σας σχετικά με το θέμα της Ενέργειας.

EACI project officer : Martin Eibl
Project coordinator : Daniela Melandri
Editorial coordinator : Markus Nikel

Επιστημονική Επιτροπή:
Brunel university Maria kolokotroni
Peter Warren and Evangelia Topriska
Hafen City University is Nele Riedel and Sonja Schelbach
Aristoteli University of thessaloniki Grigoris Papagiannis and Georgios Christoforidis

Κοινοπραξία:
EnerGia-Da (Italie), Artistole University of Thessaloniki (Grèce), Brook Lapping Productions (UK), MED Media Education (Italie), Computer Technology Institute (Grèce), RTBF (Belgique), RTVSLO (Slovénie), Herafilm (République Tchèque), RAI (Italie), Brunel University (UK), HafenCity University Hamburg (Allemagne), Television of Catalonia (Espagne), Tralalere (France)



EnergyBits Video