ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Παίζω με την ορθογραφία μου


    Η εκμάθηση της σωστής ορθογραφίας από τα παιδιά αποτελεί ένα κομμάτι της εκπαίδευσής τους που σίγουρα εντοπίζονται πολλές δυσκολίες και προβλήματα. Αν το πρόβλημα αυτό δε συνοδεύεται και από άλλα σημάδια μαθησιακών δυσκολιών και είναι απλά θέμα εξάσκησης τότε υπάρχουν απλοί και δημιουργικοί τρόποι για να βελτιώσει το παιδί την ορθογραφία του.
   Μην περιμένετε το παιδί σας από μόνο του να καθίσει και να ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα αυτό πέρα ίσως από τις βασικές εργασίες που του βάζει ο δάσκαλος στο σπίτι. Μπορείτε κι εσείς οι ίδιοι να παρακινήσετε το παιδί σας και να συμμετέχετε και οι ίδιοι με παιγνιώδεις δραστηριότητες προς την κατεύθυνση αυτή.
  Παρακάτω ακολουθούν κάποιες πολύ απλές βασικές προτάσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε μαζί με τα παιδιά σας στο σπίτι:



1. Αλφαβητική σειρά 
Γράφω τις λέξεις βάζοντας τις σε αλφαβητική σειρά.
2. Δύσκολες λέξεις
Διαλέγω μερικές λέξεις που με δυσκολεύουν και τις γράφω. Στη συνέχεια χρωματίζω τα δύσκολα σημεία (π.χ. κλειδί).
3. Ίδια κατάληξη
Γράφω λέξεις από την ορθογραφία μου και για κάθε μια γράφω ακόμη
3-5 λέξεις που να έχουν την ίδια κατάληξη.
4. Οικογένειες λέξεων - παράγωγα
Διαλέγω μερικές λέξεις από την ορθογραφία μου και για κάθε μια γράφω ακόμη 3-5 λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Μετά χρωματίζω την ίδια ρίζα τους (π.χ. κλειδί – κλειδώνω, κλειδαράς, κλειδαριά)
5. Αντίθετα - Συνώνυμα 
Γράφω μερικές λέξεις και για κάθε μια γράφω την αντίθετη ή/και τη συνώνυμη της (π.χ. άσπρο ≠ μαύρο, άσπρο = λευκό )
6. Συλλαβίζω
Γράφω τις λέξεις χωρίζοντας τις σε συλλαβές (π.χ. κλει – δί ).
7. Φτιάχνω προτάσεις 
Με τις λέξεις φτιάχνω δικές μου προτάσεις. Χρωματίζω τη λέξη της ορθογ.
8. Ενικός - πληθυντικός
Αλλάζω την ορθογραφία μου γράφοντας την από τον ενικό αριθμό στον πληθυντικό ή αντίστροφα.
9. Μέρη του λόγου
Γράφω τις λέξεις μου σε στήλες χωρίζοντας τις σε ρήματα, ουσιαστικά, επίθετα, κτλ. (ανάλογα).
10. Κόβω και κολλώ
Βρίσκω λέξεις της ορθογραφίας μου σε περιοδικά και εφημερίδες, τις κόβω και τις κολλώ.
11. Γίνομαι συγγραφέας
Χρησιμοποιώ όσες περισσότερες λέξεις της ορθογραφίας μπορώ και φτιάχνω μια μικρή μικρή ιστορία, που μπορεί να είναι πραγματική, φανταστική ή ακόμη και ανέκδοτο!!!
12. Γίνομαι ποιητής
Χρησιμοποιώ όσες περισσότερες λέξεις της ορθογραφίας μπορώ και φτιάχνω ένα μικρό ποίημα, ή μικρά δίστιχα .
13. Γίνομαι γελοιογράφος
Φτιάχνω μια γελοιογραφία και γράφω τη λεζάντα με λέξεις της ορθογραφίας μου.
14. Παιχνίδια
Φτιάχνω με τις λέξεις σταυρόλεξα, κρυπτόλεξα, σκάλες, κρεμάλα, αναγραμματισμούς, λείπουν γράμματα και ό,τι άλλο περνά απ’ το μυαλό μου  για να παίξω με τους συμμαθητές μου.
15. Ζωγραφιά
Ζωγραφίζω αυτό που λέει η λέξη και γράφω από κάτω τη λέξη. Αν είναι πρόταση ζωγραφίζω τι λέει η πρόταση και γράφω ανάλογα την πρόταση
πηγή

Γενικότερα μυήστε τα παιδιά σας στο γραπτό λόγο μέσα από απλά καθημερινά τεχνάσματα.
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ 2013



Σε λίγες ημέρες θα αποχαιρετήσουμε το 2013.
Ας δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο τη φετινή χρονιά.




Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία το νέο έτος!

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Βραβείο αυτοθυσίας



Βραβείο αυτοθυσίας στον Τηλέμαχο από την Ακαδημία Αθηνών
"Έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει τα μικρότερα αδέρφια του από τη φωτιά."

Την πράξη αυτοθυσίας του 15χρονου Τηλέμαχου Τσιμιρίκα, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2012 συγκλόνισε το πανελλήνιο, βράβευσε, μεταξύ άλλων, η Ακαδημία Αθηνών την Παρασκευή 20/12/2013.

Το θλιβερό συμβάν είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο στο χωριό Μεσορόπη του δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα. Ο Τηλέμαχος και τα αδέρφια του κοιμόντουσαν σε δωμάτιο του σπιτιού του παππού και της γιαγιάς τους, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Ο 15χρονος πρόλαβε να βγει αλλά τα δύο μικρότερα παιδιά, ηλικίας 7 και 5 ετών, εγκλωβίστηκαν. Τότε ο Τηλέμαχος χωρίς να σκεφτεί τίποτα επέστρεψε στο φλεγόμενο σπίτι για να τα σώσει.

Λίγες ώρες αργότερα, όταν οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά, βρήκαν απανθρακωμένα τα τρία παιδιά. Το τραγικό αυτό συμβάν και η ηρωική πράξη του Τηλέμαχου συγκίνησε ένα γιατρό, ο οποίος κατέθεσε πρόταση στην Ακαδημία Αθηνών για βράβευση του παιδιού, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή.

πηγή

Μελέτη των παιδιών στο σπίτι


της Ειρήνης Κορδερά, Ψυχολόγος Υγείας-Παιδοψυχολόγος


    Μια από τις πιο συχνές αιτίες διένεξης ανάμεσα σε γονείς και παιδά είναι το διάβασμα για την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν, βέβαια, και παιδιά που μελετούν πρόθυμα τα μαθήματά τους, οπότε σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα για τους γονείς.Τι γίνεται, όμως, όταν το αγγελούδι μας αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί και νιώθουμε την υπομονή μας να εξαντλείται μη ξέροντας τι άλλο να δοκιμάσουμε;
     Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του να γίνει πιο υπεύθυνο και να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σχολικές του υποχρεώσεις.
Επειδή όμως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» είναι σημαντικό να κάνουμε μια καλή αρχή απ' την πρώτη δημοτικού. Ωστόσο, ακόμη κι αν αυτό δεν έχει συμβεί, ποτέ δεν είναι πολύ αργά.
      Το πρώτο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να μάθουν στα παιδιά τους πώς να οργανώνουν το διάβασμά τους. Οργάνωση όμως δεν σημαίνει μόνο πίνακες με χρονοδιαγράμματα. Όλη η οικογένεια χρειάζεται να μπει σ' ένα σχετικό πρόγραμμα. Να υπάρχει, για παράδειγμα, συγκεκριμένη ώρα φαγητού και τα υπόλοιπα μέλη να σέβονται τις ώρες που το παιδί διαβάζει αφήνοντάς το ανενόχλητο. Για να το επιτύχουμε αυτό χρειάζεται να ορίσουμε έναν σταθερό χώρο διαβάσματος.
     Το δωμάτιο του παιδιού και συγκεκριμένα το γραφείο του είναι ο ιδανικός χώρος για τον σκοπό αυτό, καθώς εκεί μπορεί να απλώσει όλα τα βιβλία και τις σημειώσεις του και να κλείσει την πόρτα του περιορίζοντας έτσι τα ερεθίσματα που του αποσπούν την προσοχή. Αν πάλι παρατηρήσουμε ότι η προσοχή του διασπάται εύκολα, καλό είναι να τοποθετήσουμε το γραφείο του μακριά από το παράθυρο.
      Πέρα όμως από τον χώρο, εξίσου σημαντικός είναι και ο χρόνος του διαβάσματος.
Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να ζητάμε από ένα παιδί να ξεκινάει το διάβασμά του αμέσως μετά το μεσημεριανό φαγητό, πολύ αργά το βράδυ όταν είναι ήδη πολύ κουρασμένο ή την ώρα που προβάλλεται η αγαπημένη του εκπομπή στην τηλεόραση.
      Γι' αυτό λοιπόν, θα πρέπει από πριν να έχουμε συζητήσει μαζί του και να έχουμε συμφωνήσει σε μια σταθερή ώρα που όλοι θεωρούμε κατάλληλη για να ξεκινά το διάβασμά του. Σε ότι αφορά τώρα τη διάρκεια, η πολύωρη μελέτη δεν είναι απαραίτητα και πιο αποδοτική, καθώς δεν εξασφαλίζει τη συγκέντρωση.
    Ο βαθμός συγκέντρωσης ενισχύεται με συχνά και σύντομα διαλείμματα. Επίσης είναι σημαντικό, αμέσως μόλις το παιδί ολοκληρώνει το διάβασμά του, να ακολουθεί μια επιβράβευση (π.χ. να του επιτρέψουμε να παίξει με τους φίλους του ή με το αγαπημένο του παιχνίδι). Στην περίπτωση πάντως που περιμένει την τελευταία στιγμή για να κάνει τα μαθήματά του, καλό είναι να παραμείνουμε αμέτοχοι.
      Παράλληλα, μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας και κάποιες τεχνικές διαβάσματος, όπως π.χ. να μελετούν τα πιο δύσκολα ή βαρετά μαθήματα στην αρχή που είναι πιο ξεκούραστα, να αποφεύγουν την «παπαγαλία» και να κάνουν ανακεφαλαίωση. Μπορούμε να τους δείξουμε πώς να υπογραμμίζουν τα κύρια σημεία ενός κειμένου, να εντοπίζουν τις «λέξεις - κλειδιά» ή να γράφουν έναν δικό τους τίτλο δίπλα σε κάθε παράγραφο, ώστε να ενισχύουν έτσι την οπτική τους μνήμη και να συγκρατούν ευκολότερα τις πληροφορίες.
      Συγχρόνως όμως, είναι αναγκαίο οι γονείς να καταλάβουν ότι τα παιδιά θα πρέπει προοδευτικά να μάθουν να οργανώνουν μόνα τους το διάβασμά τους, να είναι δηλαδή αυτόνομα. Δεν «διαβάζουμε» όλοι μαζί τα μαθήματα της επόμενης ημέρας! Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το διάβασμα είναι ευθύνη του ίδιου του παιδιού, γιατί έτσι ενισχύουμε την αίσθηση της υπευθυνότητάς του.
      Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το αφήνουμε στη μοίρα του, αλλά ότι παρεμβαίνουμε μόνο όπου αυτό χρειάζεται, ανάλογα πάντα με την ηλικία του. Για παράδειγμα, βοηθούμε περισσότερο στην πρώτη δημοτικού, αλλά δεν στεκόμαστε με τον ίδιο τρόπο κοντά του στην τετάρτη δημοτικού, όπου περιμένουμε να είναι πιο αυτόνομο.
      Στην περίπτωση τώρα που το παιδί αρνείται επίμονα να διαβάσει, μπορούμε να το αφήσουμε μια φορά να πάει αδιάβαστο, ώστε να έρθει αντιμέτωπο με τις συνέπειες της αμέλειάς του. Μια τέτοια ενέργεια βέβαια προϋποθέτει ότι θα ενημερώσουμε τον δάσκαλο, εξηγώντας του τι κάναμε και γιατί. Γενικότερα άλλωστε, η καλή σχέση και η συνεργασία με τον δάσκαλο είναι πολύ σημαντική για την πρόοδο του παιδιού μας.
    Το πιο σημαντικό απ' όλα όμως είναι η στάση των ίδιων των γονιών απέναντι στο διάβασμα. Αντί να βλέπουμε τηλεόραση την ώρα που ζητάμε απ' το παιδί μας να διαβάσει, ας την κλείσουμε κι ας διαβάσουμε κι εμείς κάτι, ένα λογοτεχνικό, μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό.
     Μπορούμε να του μάθουμε να αγαπά το διάβασμα αγοράζοντας του από μικρή ηλικία παραμύθια ή λογοτεχνικά βιβλία, ώστε να συνδυάσει το διάβασμα με κάτι ευχάριστο. Το βιβλία αυτά όμως θα πρέπει να τα επιλέγει το ίδιο το παιδί με βάση τα δικά του ενδιαφέροντα. Μια καλή ιδέα θα ήταν να επισκεφτούμε μαζί ένα βιβλιοπωλείο ή μια έκθεση βιβλίου, όπου θα μπορεί να επιλέξει κάτι που του αρέσει.
   Παράλληλα, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το διάβασμα για το σχολείο όσο γίνεται πιο διασκεδαστικό. Δεν σκίζουμε σελίδες και δεν σβήνουμε με μανία, επειδή το παιδί έκανε κάποιο λάθος ή επειδή δεν μας άρεσαν τα γράμματά του!
    Ο στόχος είναι να αγαπήσει το διάβασμα, γι' αυτό μπορούμε να του διδάξουμε μαθηματικά χρησιμοποιώντας τουβλάκια ή όσπρια, να παροτρύνουμε ένα μικρότερο παιδί να ζωγραφίσει κάτι με βάση αυτό που διάβασε στην ιστορία ή ένα μεγαλύτερο να δοκιμάσει μαζί μας ένα πείραμα που έμαθε στη φυσική ή στη χημεία. Τα παιδιά χρειάζεται να καταλαβαίνουν τη χρησιμότητα όσων διαβάζουν και μπορούμε να τα βοηθήσουμε σ' αυτό, δίνοντας τους απτά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή για το πώς να χρησιμοποιούν όσα μαθαίνουν.
     Επιπλέον, είναι σημαντικό οι γονείς να μην μεταφέρουν το δικό τους άγχος για το σχολείο στα παιδιά και να μην έχουν υπερβολικά υψηλές προσδοκίες. Καλός μαθητής δεν είναι μόνο ο πρώτος. Δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι πρώτοι ή τέλειοι. Τα «κηρύγματα», οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί και οι συγκρίσεις με τα άλλα παιδιά ή τα αδέρφια δεν βοηθούν.
   Χρειάζεται να επιβραβεύουμε την προσπάθεια άσχετα από τους βαθμούς, γιατί έτσι ενισχύουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας που είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόοδό του, όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στη ζωή του γενικότερα. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι στην καθημερινότητα των παιδιών είναι αναγκαία η ύπαρξη ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι ή χασομέρι, στοιχεία απαραίτητα για την υγιή ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη και να μην τα υπερφορτώνουμε με δραστηριότητες. Πάνω απ' όλα έχουν ανάγκη να είναι παιδιά.
    Ας απομακρυνθούμε από τον μύθο που λέει ότι όσο πιο καλούς βαθμούς παίρνεις τόσο πιο επιτυχημένος γίνεσαι και ας αναρωτηθούμε: Θέλoυμε μια καταρρακωμένη προσωπικότητα με καλούς βαθμούς ή μια υγιή προσωπικότητα με μέτριους ή ακόμη και κακούς βαθμούς; Άλλωστε το να μην είναι κανείς καλός μαθητής δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει και χρήσιμος ή ευτυχισμένος άνθρωπος.

πηγή

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΨΗΦΙΑΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ



Δωρεάν Ανοικτή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη





     Λογοτεχνικά βιβλία, και όχι μόνο, για μικρούς και μεγάλους σε ψηφιακή μορφή!

Η ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK αποτελεί έναν πλήρη κατάλογο όλων των ελληνικών ψηφιακών βιβλίων που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους. Παράλληλα προωθεί την ψηφιακή λογοτεχνία εκδίδοντας καινοτόμα e-books με ελεύθερη διανομή.


Το συλλογικό e-book «Δήγμα Γραφής» βραβεύτηκε ως το καλύτερο Συγγραφικό έργο 2011 στα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου, ενώ το συνεργατικό θεατρικό έργο «Ο άνδρας με την πουά γραβάτα» έχει ανέβει από 3 διαφορετικές θεατρικές ομάδες σε Αθήνα, Λάρισα και Βόλο.

Η ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK συμμετέχει στο δίκτυο της Future Library, συνεργάζεται με το εργαστήρι ανοικτής τεχνολογίας & τέχνης P2P Lab και το ελληνικό Creative Commons. Παράλληλα υποστηρίζει τον μεγαλύτερο ελληνικό λογοτεχνικό διαγωνισμό "ΛόγωΤέχνης".
Έχει παρουσιαστεί στο Unconference της Future Library, στο Pecha Kucha Heraklion vol #3, στο Commons Festival και σε εκδήλωση για τα Creative Commons στην Τεχνόπολη.
 
Πατάμε εδώ για να μεταφερθούμε στην ψηφιακή βιβλιοθήκη και διαλέγουμε το βιβλίο που μας αρέσει!

 Καλές αναγνώσεις!!!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Ένα δέντρο μια φορά!

  

Μια πολύ συγκινητική χριστουγεννιάτικη ιστορία (με τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια) από τον αγαπημένο συγγραφέα μικρών και μεγάλων - Ευγένιο Τριβιζά- ανέλαβε να μεταφέρει στη μικρή οθόνη η Time Lapse Pictures σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Ράππα. 
Τις φωνές τους στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν χαρίσει ο Διονύσης Σαββόπουλος (δέντρο), η Δανάη Σκιάδη (αγοράκι) και η Μαρία Ναυπλιώτου (Ρωσίδα πριγκίπισσα). Τις φωνές τους έχουν δανείσει, επίσης, γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Θοδωρής Αθερίδης, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Μιχάλης Μητρούσης, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Παύλος Χαϊκάλης και Τάκης Τζαμαριάς. 
Την καταπληκτική μουσική επένδυση της ταινίας έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύουν η Φωτεινή Δάρρα και ο Μπάμπης Τσέρτος. Το παιδί σχεδίασε ο Γερμανός σχεδιαστής Uli Meyer.

Το διήγημα του Ευγένιου Τριβιζά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Την ταινία μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.  

                                                    
                                                  "Πετάει εδώ πετάει εκεί
                                                   απ'το πρωί ως το βράδυ
                                                   δεν έχει νιώσει θαλπωρή
                                                   δεν το 'χει αγγίξει χάδι.
                                                   Κι ένα θλιμμένο δείλι
                                                   γίναν οι δυο τους φίλοι
                                                  σύντροφοι έγιναν και φίλοι 
                                                  του χειμώνα κάποιο δείλι"
    


       Μια πολύ καλή επιλογή για όλη την οικογένεια τις μέρες των Χριστουγέννων!

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ



Είσαι από 0 - 18 ετών; Σήμερα γιορτάζεις!

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η χώρα μας την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

πηγή

Πάτησε εδώ για να μάθεις για τα δικαιώματά σου




ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
10  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΡΘΡΟ 1
'Ολοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης.




ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ


Παγκόσμια συγκίνηση για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα


 Ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ήρωας του αγώνα εναντίον του απαρτχάιντ, απεβίωσε, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, λέγοντας ότι  «έφυγε ήσυχα».


«Το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του, ο λαός έχασε τον πατέρα του», τόνισε, φανερά συγκινημένος και ντυμένος στα μαύρα ο Ζούμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μαντέλα διακρινόταν, πέρα από τους πολιτικούς αγώνες του, για την "ταπεινότητα, την ανθρωπιά και τη συμπόνια" που έδειχνε σε όλους.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αυτήν την ώρα είναι με την οικογένειά του, στην οποία οφείλουμε ευγνωμοσύνη διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας», συνέχισε ο Ζούμα αναφερόμενος ονομαστικά στη σύζυγό του, την Γκράσα Μασέλ, την πρώην σύζυγό του Ουίνι Μαντέλα, «τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του».

«Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω απ' όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση», τόνισε ο πρόεδρος.

Ο Ζούμα τόνισε ότι ο Μαντέλα θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες από σήμερα Παρασκευή έως και την τέλεση της κηδείας του.
πηγή

«Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο με το οποίο μπορεί κάποιος να αλλάξει τον κόσμο»  

                                                                                                          Νέλσον Μαντέλα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

«Ο πολιτισμός ενός έθνους κρίνεται από το πώς φέρεται στα ζώα του…» 
Μ. Γκάντι

Η Μέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Φλωρεντία, το 1931, σε συνέδριο περιβαλλοντιστών, για τα υπό εξαφάνιση ζώα.
Όμως η 4η Οκτωβρίου τελικά καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων για κάθε ζώο και τα δικαιώματα του.
Μάλιστα, η 4η Οκτωβρίου είναι ημέρα γιορτής της μνήμης του Αγ. Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη των ζώων στην καθολική εκκλησία.
Οι άνθρωποι που δεν σέβονται τα ζώα δεν αλλάζουν. Όλοι οι υπόλοιποι όμως, ακόμα και αν δεν θεωρούμε τον ευαυτό μας ''φιλόζωο'', ακόμα και αν δεν έχουμε δικό μας ζώο, οφείλουμε να τα προστατεύουμε και να ζούμε αρμονικά μαζί τους. Από πουλιά μέχρι άγρια ζώα προς εξαφάνιση, όλα αξίζουν να ζουν και εμείς οφείλουμε να σεβόμαστε τη φύση και το περιβάλλον όπου ζουν χωρίς να το καταστρέφουμε αλόγιστα.
Για τα αδέσποτα που υποφέρουν εκεί έξω όμως, η λύση είναι μία: υιοθετήστε, ταϊστε, φροντίστε,σώστε, γίνετε η φωνή τους αν τα δείτε να κακοποιούνται! Ένα λιθαράκι από τον καθένα μας θα χτίσει κάποτε μία γερή ''οικοδομή'' προστασίας τους. . . Μας έχουν όλους ανάγκη.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

10 μυστικά για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση


Μην τους κρύβετε την αλήθεια. Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς αντιλαμβάνονται τα πάντα. Δεν χρειάζεται να ξέρουν κάθε λεπτομέρεια, αλλά την αλήθεια, με λίγα και κατανοητά λόγια που ταιριάζουν στην ηλικία τους.

Αν έχετε αγωνία, παραδεχτείτε το. Όταν απλώς διαισθάνονται την αγωνία σας χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει, η απειλή είναι μεγαλύτερη γι’ αυτά.
Κρατήστε ανοιχτό το διάλογο. Αυτό τον καιρό που τα παιδιά ακούνε ειδήσεις, φήμες, διαδόσεις, συζητήσεις φροντίστε να είστε ο κύριος συνομιλητής τους που διαψεύδει, μετριάζει, βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και καθησυχάζει αν χρειαστεί.
Ορίστε τις οικονομικές σας δυνατότητες. Καθίστε μαζί με τα παιδιά και εξηγείστε τους ότι πρέπει να περιορίσετε τα έξοδα σας. Βρείτε μαζί τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει, ιεραρχώντας τις ανάγκες του. Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτό το κοινό οικονομικό πλάνο για τουλάχιστον ένα μήνα και εξετάστε μαζί το αποτέλεσμα.
Περιορίστε την ένταση. Πολύ πιθανό να είστε αγχωμένοι και ευερέθιστοι αλλά προσπαθήστε να διατηρήσετε την ηρεμία σας, μιλήστε με φίλους, βρείτε διεξόδους. Οι συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια είναι ίσως η μεγαλύτερη δοκιμασία που περνούν τα παιδιά σε τέτοιες περιόδους.
Διατηρήστε τις συνήθειες σας. Όταν όλα γύρω αλλάζουν, όλοι και πιο πολύ τα παιδιά έχουν ανάγκη από τις γνώριμες τους συνήθειες, τα κοινά γεύματα, τις ιστορίες το βράδυ, τις αγκαλιές και τα χάδια, που δίνουν αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας.
Ελέγξτε τις ειδήσεις. Θέλετε να ενημερώνεστε αλλά οι ειδήσεις είναι συχνά πιο τρομακτικές κι από θρίλερ. Γι' αυτό κάντε το καλύτερα χωρίς να βλέπουν και τα παιδιά μαζί.

Ελαττώστε το στρες στην οικογένεια. Προσπαθήσετε να μην αφήνετε να σας κατακλύζει το άγχος και να παραμένετε ψύχραιμοι. Βρίσκοντας τρόπους να καταπολεμήσετε το στρες, (κινηθείτε, ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί χωρίς να κοστίζει, κάντε ποδήλατο μαζί με τα παιδιά σας, ακούστε μουσική) βοηθάτε τον εαυτό σας και τα παιδιά.
Αφουγκραστείτε τα παιδιά. Αυτό τον καιρό φροντίστε να είσαστε λίγο πιο «συντονισμένοι» με τα παιδιά σας. Αν παρατηρήσετε στη συμπεριφορά τους ασυνήθιστες ενδείξεις άγχους ή στενοχώριας μιλήστε μαζί Τους, ζητείστε από κάποιον άλλο ενήλικα που αγαπούν να περάσει χρόνο μαζί τους, συμβουλευθείτε τον παιδίατρο ή έναν ψυχολόγο.
Δώστε ελπίδα. Ευτυχώς τα παιδιά αντέχουν και προσαρμόζονται, αρκεί να νιώθουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να βασίζονται στην οικογένεια τους. Δείξτε τους λοιπόν και πείτε τους το αυτονόητο: ότι όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα, εσείς θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να καλυτερεύσουν.

Από την ιστοσελίδα της σχολικής συμβούλου

Δυσλεξία και ανάγνωση κειμένων



 Από τη κ.Σοφία Τσιντσικόγλου , Ειδική Παιδαγωγό
        
 Συχνά ζητώντας από τα παιδιά να διαβάσουν ακούγεται ένα "ωχ...βαριέμαι, δεν μπορώ, αργότερα, είναι δύσκολο" και άλλα παρόμοια! Και ο λόγος είναι ότι δεν διαβάζουν με άνεση και απογοητεύονται. Η βασικότερη συμβουλή είναι να κάνετε την ανάγνωση πιο ευχάριστη! Πώς θα το κάνετε αυτό;
Διαβάστε εναλλάξ
Ξεκινήστε να διαβάζετε το κείμενο αλλάζοντας ανά παράγραφο το πρόσωπο του διαβάζει. Δηλαδή την μια παράγραφο εσείς και την άλλη το παιδί. Για πιο μικρά παιδιά ή για παιδιά με διάσπαση προσοχής μπορείτε επίσης να αλλάζετε ανά πρόταση. Έτσι τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουν για να μην χάσουν τη σειρά τους- μπορείτε μάλιστα να το κάνετε σαν παιχνίδι λέγοντας ότι όποιος δεν χάσει τη σειρά του κερδίζει κάτι- και δίνουν σημασία και στις τελείες. 
Κόψτε τα μεγάλα κείμενα
Όταν το παιδί έχει να διαβάσει ένα μεγάλο κείμενο πανικοβάλλεται, αποθαρρύνεται και βαριέται. Βοηθήστε το χωρίζοντας το κείμενο σε μικρότερες ενότητες. Ζητήστε να διαβάσει μια ενότητα κάθε φορά, σταθείτε σε αυτήν, αναλύστε τα βασικά σημεία και μετά προχωρήστε στην επόμενη ενότητα. Μπορείτε μάλιστα να ζωγραφίσετε και μια εικόνα σχετική με την κάθε ενότητα βάζοντας έναν τίτλο. Έτσι το παιδί θα θυμάται καλύτερα αυτό που διάβασε και θα του φαίνεται και πιο ευχάριστη η διαδικασία της ανάγνωσης κειμένων.  
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Σχολική αυλή:Χώρος αγωγής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Τέλος Α΄ φάσης

Αγαπητοί γονείς,
Η πρώτη φάση του προγράμματος «Σχολική αυλή: Χώρος Αγωγής και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»  που αναλάβαμε σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Φιλίππων για την βελτίωση της σχολικής μας αυλής ολοκληρώθηκε.  Σε αυτό το διάστημα οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, κ. Ζωή , κ. Δανάη και κ. Κατερίνα επιμορφώθηκαν σχετικά με το θέμα από σχετικούς επιστήμονες όπως αρχιτέκτονες και γεωπόνους.